ДОКАЗАНО: Ова зачинска биљка ПРОДУЖАВА ЖИВОТ и чисти од токсина, али прво МОРА да се УДИШЕ њен мирис
Вази и за најбољи природни антибиотик
- Недавно је часопис ‘Апетит’ објавио чланак о томе како мушкарци постају привлачнији женама 12 сати након узимања ове намирнице или суплемената белог лука. Да ли је ово истина или не, треба проверити, али доказано је да постоје бенефити од честог уноса белог лука, рекао је руски нутрициониста Алексеј Цис.
А ево шта би се догодило уколико бисте сваког дана јели по чен, два белог лука…
АКНЕ, ЦРВЕНИЛА, ОСИПИ: Ове ЧЕТИРИ НАМИРНИЦЕ могу озбиљно наштетити вашем лицу, једну конзумирате РЕДОВНО
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ прати ОВАЈ ОСЕЋАЈ У НОГАМА: 3 разлога да под хитно проверите крв, није безазлено
1. Нормализује се крвни притисак
Највећи проценат смртних случајева на свету је услед кардиоваскуларних болести. Срчани и мождани удар су само последице хипертензије, односно високог крвног притиска. Као што су бројне студије показале, бијели лук може да смањи крвни притисак када се редовно конзумира.
Али, свакако пре проверите са лекаром да ли препоручује да га узимате свакодневно, упозорава нутрициониста.
2. Смањује се холестерол
Висок холестерол је такође један од фактора који утичу на развој кардиоваскуларних болести. Повишен холестерол се таложи на зидовима крвних судова , услед чега се они сужавају, притисак се повећава.
- Један од састојака белог лука, ајоен, активира одређене ензиме у крви и уништава масне наслаге., објаснио је стручњак.
3. Побољшава се имунитет
Студије су показале да они који редовно једу бели лук имају 63 одсто мање шанси да “закаче” прехладу. А ако ипак подлегну болести, брже и лакше се опорављају.
- Бели лук има антибиотска својства, за која нутриционисти верују да су последица високог садржаја сумпора. Бели лук помаже у спречавању прехладе јачањем имунитета особе. Све је то због присуства витамина, масти и аминокиселина у његовом саставу, као и алицина, хемијског једињења које убија бактерије и гљивица., напомиње Алексеј Цис.
4. Подиже се енергија
- У древној Грчкој, када нико није знао за допинг, олимпијски спортисти су узимали бели лук, због чега су имали много боље резултате од својих ривала. Штавише, ова намирница је била корисна и за оне који се не баве спортом, јер је смањивала умор, повећавала продуктивност и помогала да лакше поднесу хладноћу”, каже доктор.
Данас је откривено и да конзумирање белог лука повећава и издржљивост.
5. Продужава се животни век
Научници верују да је смањење ризика од кардиоваскуларних и заразних болести важан фактор кад је реч о продужетку животног века, јер управо ове болести су главни узрочници смрти. Већина хранљивих састојака налази се у свежем белом луку. Да бисте добили максималну количину алицина, супстанце која помаже у уништавању гљивица и штетних микроба, бели лук се мора исецкати или згњечити, оставити неко време да “дише”, а онда тек јести.
6. Избацују се токсини
Опет је сумпор заслужан за ову здравствену корист. Својство белог лука да уклања тешке метале из тела тестирано је на запосленима у фабрици батерија. Утврђено је да јести бели лук смањује ниво олова у крви за 19 одсто. Испитаници су приметили и побољшање укупног здравља: смањиле су се главобоље и снизио крвни притисак.
7. Побољшава се здравље костију
Конкретне студије на овом питању на људима још нису спроведене, било је експеримената само на мишевима. Испоставило се да код жена бели лук повећава количину естрогена, а због тога се смањује губитак костију.
Научници су открили да конзумирање белог лука може смањити недостатак естрогена код жена у менопаузи. А овај хормон је такође повезан са здрављем костију. Међутим, то не значи да храну која је богата калцијумом и витамином Д треба занемарити, напомиње нутрициониста.