Домаћинска СУПА са КНЕДЛАМА за почетнике обавезна је на ПРАЗНИЧНОЈ трпези - Југословенске домаћице су је стално спремале за недељни ручак
Супу са домаћим кнедлама воле све генерације.
Недељни ручак у Југославији није могао да се замисли без супе, а она са кнедлама је била омиљена. И дан дана је сви воле, а направите је од пилећих груди, кромпира и шаргарепе, а на крају додајте и праве домаћинске кнедле. Овај рецепт успева и почетницима у кухињи, а ако желите да кнедле испадну боље, јаја прво умутите, а тек онда додајте брашно и со. Можете је послужити на празничној трпези.
Састојци:
300-350 г пилећих груди
3-4 кромпира
2 црна лука
2 шаргарепе
1 веза першуна
1 веза мирођије
За кнедле:
2 јајета
70-80 г брашна
1/2 кашичице соли
Припрема:
У шерпу ставите месо, па сипајте воду и додајте цео црни лук и шаргарепу. Само ољуштите претходно. Кувајте док не крене да кључа, а ако се појави пена, скидајте је. Затим смањите температури и куваје још 20 минута. Посолите по укусу. За то време исекцајте црни лук, а шаргарепу изрендајте, па пропржите. Из супе извадите месо, лук и шаргарепу, па додајте кромпир који се ољуштили и исекли на коцкице, као и пропржени лук и шаргарепу. Промешајте, па вратите и месо, али га прво исецкајте. Још смањите температуру, па направите смесу за кнедле. Умутите јаја са брашном и посолите. Кашичицу поквасите у супи, па узимајте смесу и сипајте у супу. Поклопите и оставите да се кува још 5-7 минута. Искључите шпорет, додајте сецкану мирођију и першун, па промешајте. Поклопите и оставите још 5-10 минута, па послужите.
Србија Данас/Ствар укуса/Пренела Ј.Ш.