Храна и расположење: Шта би требало да једете за бољу концентрацију, а шта када сте под стресом?
За лепши дан.
Емоције и храна су у тесној вези. Неке намирнице могу и да погоршају стање, напомињу нутриционисти. Грожђе ће позитивно утицати на расположење као и кељ, зелени чај и житарице.
Облик твог тела ће ти рећи шта НИКАКО не смеш да једеш
Како бисте себи помогли, покушајте да у свакодневну исхрану уведете оне намирнице које поправљају расположење.
Под стресом сте?
Најбоље намирнице у тим ситуацијама су оне које обилују магнезијумом, омега-3 масним киселинама и витамином Ц. Највише ћете их наћи у интегралној тестенини, лососу и кељу.
Студије су потврдиле да ти састојци смањују осећај анксиозности и ублажавају симптоме стреса.
Ослободите се љутње
Љутња је јака емоција која се није лако ослободити, али у томе може помоћи зелени чај. Он садржи епигалокатехин галат (ЕГЦГ), антиоксиданс који делује опуштајуће.
Истраживања су потврдила да су испитаници који су добијали дневну дозу ЕГЦГ-а смиренији од оних који су били на плацебу, а снимци можданих таласа показали су опуштено, али опрезно стање.
Од доручка све почиње
Доручак је најважнији оброк у току дана и подиже расположење, потврдиле су бројне студије. Најбољи избор су житарице које подстичу пробаву, дају осећај ситости и енергију организму чиме “чисте“ негативне емоције и осећај туге.
Када сте лоше воље, не би требало да једете слаткише и грицкалицама које тренутно подижу расположење, јер на дуже стазе воде већој депресији.
Гвожђе за мотивацију и концентрацију
Недостатак мотивације и мањак концентрације могу бити последица ниског нивоа гвожђа, па би у исхрану требало да укључите туњевину, спанаћ, грожђе и грашак.
Алкохол је најбоље избегавати зато што смањује контролу и води преједању, а самим тим и мањку енергије. Осим добре хране, у мотивисању помаже и вежбање које разбуђује и даје организму енергије за нове победе.
Влакна и протеини за продуктивност
Низак ниво шећера у крви може бити крив за успореност и слабију продуктивност, али то не значи да одмах треба посегнути за чоколадом. Слаткиши у таквој ситуацији нису најбоље решење јер су празне калорије.
То значи да ће вам на брзину подићи ниво шећера и енергију, али је и нагло спустити. То пак може изазвати умор и пад расположења. Бољи избор је храна богата влакнима и протеинима која поступно диже ниво шећера и пружа дужи осећај ситости.