ВРЕМЕ ДА СЕ ДОБРО ЈЕДЕ! На славама можете унети и преко 5000 КАЛОРИЈА, а ево како се БРЗО РЕШИТИ КИЛОГРАМА
Савет нутриционисте.
Време је слава, а пред нама су и Нова година и Божић, па богате трпезе, као и велике количине разноврсне хране и пића које, ако унесемо за кратко време, углавном имају за последицу здравствене проблеме, али и вишак килограма.
Истине ради и гости се радују разним славским јелима. Многи се питају како помирити жељу за јелима и не претерати. Све чешће гости праве стратегије како да се одбране од укусне хране и насртљивих домаћина.
ИСТРАЖИВАЊЕ ОТКРИВА: Жене које су радиле ОВО имају најмање сексуалних проблема
ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће вам ЗГУСНУТИ јела за СЕКУНД, врло је ЛЕКОВИТА И ЈЕФТИНА
Мучи вас НАДУТОСТ? Гастроентеролог открива решење овог проблема!
- Чињеница је да ћете, ако поједете један просечан славски мени, унети између 3500 до 5000 калорија за вече - каже за Телеграф нутрициониста Бранка Мирковић.
Она објашњава да су то потребе одраслог човека за два дана које се поједу у року од три до четири сата.
- Ако имате среће да немате никаквих здравствених проблема, можете имати само проблем са варењем који може да потраје и неколико дана. Они који имају здравствене тегобе сигурно ће погоршати своје здравствено стање. Многи тек после разних славља открију да имају здравствене проблеме. Килограми јесу проблем, али сигурно мањи од оног који можете да имате са здрављем - објашњава Мирковић.
Она саветује шта и како би требало јести за време празника, а да се то не одрази на здравље и вишак килограма.
- Изаберите туршију, кисео купус или цвеклу уместо салата са павлаком и мајонезом. Ако баш не можете да одолите, поред ових салата сипајте само кашику неке масније салате. Најбоље је да у један мањи тањир сипате комплетно предјело и никако не додајете, стално додавање хране у тањир је највећи проблем - прича нутрициониста.
Докторка наводи да се одлучите за мање количине јела, ако знате да домаћини праве одличну сарму или печење, а хоћете да пробате и једно и друго.
- Ситни колачи су прави изазов. Код нас није реткост да се гостима спакује за понети, па искористите ту могућност, да колаче пробате сутрадан. Будите умерени у количини јела и пића, јер се највише калорија унесе ако све од понуђеног једете одједном. Заваравање је реченица "само да пробам" - истиче Мирковић.
Стратегија за после славља
Како је истакла, посебну пажњу требало посветити данима који долазе после славља.
- Већ сутрадан почните дан са доста чајева, кафом, а најважније је да попијете доста воде у току дана. Лагане, бистре пилеће или супе од поврћа су право решење. Препорука је да поједете две до три порције у току дана. Кисели купус је такође одличан за варење и чишћење црева, јер садржи пробиотичке културе и влакна. Поједите две салате од рибанца, али изоставите уље - саветује Мирковић.
Она додаје да је организму је потребно три до четири дана да се опорави од превелике количине хране, калорија, масноће и шећера који се унесе и зато је важно смањити количине хране.
- Најбоље је да у данима после славља једете бистре чорбе, салате и воће. Ако сте претерали у јелу и пићу, сок од киселог купуса, познат као расол је стари народни лек, као и супа од расола - закључује она.