ОСЕЋАТЕ СЕ КАО БАЛОН? Интолеранција се не јавља само код ЛАКТОЗЕ већ и код других намирница, ево како да откријете да ли сте њихова ЖРТВА
Важно је детектовати кривце надимања, дијареје или затвора
Већина људи зна да препозна симптоме алергије на храну, који се најчешће манифестују као интензиван свраб коже, пецкање или отицање усана, лица и очију. Међутим, препознавање интолеранције на храну може бити мало теже и захтева пажљиво ослушкивање тела.
ПОЧИЊЕ НАЈЈАЧИ ТАЛАС АМБРОЗИЈЕ У СРБИЈИ! Овај коров је најмоћнији алерген и мучиће нас до октобра, ево како да ИЗБЕГНЕТЕ алергију
ПРОТИВ УМОРА и за ЗДРАВЉЕ СРЦА! Бака Јела открила РЕЦЕПТ за ГРАШАК ПИРЕ који ће надмашити онај од кромпира
Важно је разјаснити разлику између алергије и нетолеранције: алергије изазване храном подстичу одбрамбени одговор имунолошког система, док проблем са нетолеранцијом потиче из пробавног система.
Ако сте интолерантни на одређену храну, то у основи значи да имате потешкоћа да је варите или одређене састојке у њој, те осећате надутост, мучнину и бол у желуцу. Симптоми се неће одмах појавити, већ највероватније сат након конзумације неодговарајуће хране.
Најћешће с јављају у виду проблема са варењем, као што су гасови, надимање, бол у стомаку, мучнина, дијареја и затвор.
Могући су и симптоми за које не бисте помислили да потичу од нетолеранције као што су главобоља, осећај умора или мучнине, бол у зглобовима или осип.
Према персонализованој платформи за исхрану ЗОЕ, постоје три главна кривца која најчешће изазивају нетолеранцију организма.
Млечни производи
Прве намирнице на листи могле би да изазову огромно разочарење код љубитеља сира и сладоледа.
Позивајући се на недавно истраживање, регистрована дијететичарка Натали Рико рекла је да чак 65 одсто људи нетолерантно на лактозу - шећер који се налази у људском и животињском млеку.
На жалост, како старимо, многи од нас ће престати да производе довољно хормона који омогућавају да се варе млечне производи. Знаћете да сте интолерантни на лактозу ако добијете гасове, надимање или дијареју после конзумације млека или уживања у јогурту, сиру или сладоледу.
- Нивои толеранције варирају од особе до особе. Тако да, на пример, неки могу да једу јогурт без осећаја нелагодности, док им друге намирнице не одговарају, каже Натали.
Намирнице са високим садржајем ФОДМАП-а
ФОДМАП је познат акроним свима који пате од синдрома иритабилног црева (ИБС). Означава ферментабилне олигосахариде, дисахариде, моносахариде и полиоле, а то су намирнице које садрже оно што је познато као угљени хидрати кратког ланца, које неки људи тешко сваре.
Они са ИБС-ом или прекомерним растом бактерија у танком цреву (СИБО) у основи могу да се осећају надуто и непријатно када једу ове врсте угљених хидрата.
ЗОЕ је пружио анализу неких намирница са високим ФОДМАП-ом:
- Житарице: хлеб на бази пшенице, ражи и јечма, житарице за доручак, кекс
- Поврће: лук, бели лук, артичоке, шпаргле, карфиол, зелени грашак, печурке и шећерни грашак
- Воће: лубеница, брескве, нектарине, јабуке, крушке, манго, трешње и сушено воће
- Већина махунарки: пасуљ, грашак и сочиво
- Млечни производи: кравље млеко, јогурт, сладолед, евапорисано млеко, сир, кондензовано млеко и сојино млеко
- Шећери и заслађивачи: мед, кукурузни сируп и посластице без шећера
- Орашасти плодови и семенке: индијски орах и пистаћи
Натали упозорава да не треба да се меша ФОДМАП са нетолеранцијом на глутен.
- Обратите пажњу на то да ли имате проблема са варењем само ако једете пшеницу, док се осећате добро док једете раж и јечам. Опет, толеранција ће варирати и можда ћете бити сасвим у реду када једете неку од ових намирница.
Храна са високим садржајем хистадина
- Хистамин је укључен у многе наше телесне функције, али неки можда немају довољно ензима, који се зове диамин оксидаза, који би га прерадио у цревима, рекла је Натали.
Микроби у вашем цреву производе хистамин након разлагања хране која садржи хистадин.
Та храна је:
- рибе и шкољке
- ферментисана храна, укључујући алкохол и сирће
- спанаћ
- патлиџани
- парадајз
- авокадо
Ако имате нетолеранцију на хистамин, можда ћете доживети исте нуспојаве које смо раније поменули.
- Али такође може добити симптоме сличне алергијама на храну, као што су цурење из носа, бол у грлу или убрзан рад срца након јела, каже Наталие.
Како могу препознати нетолеранцију на храну?
Најбољи начин да проверите да ли сте нетолерантни на одређену храну је да обратите пажњу како ваше тело реагује на њих. Ако приметите да се осећате гасовито, поспано или чак добијете цурење из носа, пажљиво пратите своју реакцију након поновог једења те хране. Могло би бити од помоћи и водити дневник хране.
Према Наталином мишљењу, не постоји једноставан тест који може прецизно утврдити нетолеранцију, али можете испробати елиминациону дијету. Она укључује привремено одустајање од хране или намирница које вероватно изазивају проблеме и провера да ли симптоми нестају.
Међутим, она саветује је да за елиминациону дијету обавезно консултујете лекара или дијететичара.
Ако сумњате да ваше дете има интолеранцију на храну, важно је да не искључите те намирнице одмах из своје исхране без разговора са лекаром опште праксе или нутриционистом. То је зато што би ви или ваше дете могли да пропустите одређене витамине и минерале који су од виталног значаја за раст и развој.