Ова РИБА је најздравија! СПАС је за СРЦЕ, чува КОСТИ - Спремите ДОМАЋУ, а заобиђите ону у КОНЗЕРВАМА (РЕЦЕПТ)
Иако су сардине из конзерве веома практичне и приступачне, могу имати неколико мана, укључујући висок садржај соли. А ево како да припремите домаћу и доста здравију верзију ове рибе.
Сардине су мала, укусна риба која је препуна хранљивих састојака и која може бити изузетно корисна за ваше здравље. Ево неколико разлога зашто би требало уврстити сардине у своју исхрану:
- Богате омега-3 масним киселинама: Сардине су изузетно богате омега-3 масним киселинама, посебно ЕПА и ДХА. Ове масне киселине су кључне за здравље срца, мозга и очију.
- Извор протеина: Сардине су одличан извор протеина, што их чини идеалном опцијом за одржавање мишићне масе и општег здравља.
- Витамин Д: Сардине су такође богате витамином Д, који је важан за здравље костију, имунолошки систем и опште добростање.
- Минерали: Осим тога, сардине садрже минерале попут калцијума, фосфора, селена и других важних хранљивих састојака.
Иако су сардине из конзерве веома практичне и приступачне, могу имати неколико мана, укључујући висок садржај соли и потенцијално присуство конзерванса. Такође, квалитет сардина у конзерви може варирати, а неке конзерве могу садржавати мање квалитетне рибе или додатке попут уља и сосова који могу бити мање здрави.
Међутим, можете уживати у користима сардина припремајући их код куће.
Мариниране сардине у маслиновом уљу
Састојци:
- 500г свежих сардина, очишћених и без главе
- 1/2 шоље маслиновог уља
- 3 чена белог лука, ситно исецкана
- Сок од 1 лимуна
- 1 кашичица сувог оригана
- Со по укусу
- Бибер по укусу
- 2 ловорова листа
- 1/4 шоље сецканог першуна (опционо)
- Црвена паприка у листовима (опционо)
Упутство:
Оперите сардине под хладном водом и осушите их папирним убрусом. Уклоните главу и очистите их од унутрашњих органа.
У великој посуди, помешајте маслиново уље, бели лук, сок од лимуна, оригано, со, бибер и ловорове листове.
Ставите сардине у маринаду и оставите их да се маринирају у фрижидеру најмање 30 минута, али идеално неколико сати или преко ноћи.
Загрејте роштиљ или грил тигањ на средње високу температуру. Ако користите роштиљ, премажите решетку са мало маслиновог уља како се сардине не би залепиле.
Извадите сардине из маринаде и ставите их на роштиљ. Пеците их око 3-4 минута с обе стране, док не постану лепо златно смеђе и хрскаве.
Послужите сардине топло, посуте са сецканим першуном и листовима црвене паприке за додатну арому и декорацију.
Ове мариниране сардине ће имати богат укус маслиновог уља и зачина, сличан оном у конзерви, али са свежим, домаћим шмеком. Уживајте у овом укусном оброку!