Млади лук је здрав, али особе са ОВОМ ДИЈАГНОЗОМ не смеју да га једу
Млади лук је права ризница витамина и минерала, ипак поједине особе би требало да га избегавају.
Млади лук је један од сигурних знакова пролећа и дефинитивно га воле многи. Као и све друге врсте лука (црни, бели, црвени лук, празилук, влашац) има велику примену. Узгаја се више од 5 миленијума и једна је од првих узгајаних култура, а данас расте широм света.
Млади лук је нутритивна ризница, јер садржи знатне количине витамина А и Ц, а нарочито витамина К. Ту су још и витамин Е, комплекс витамина Б и разни минерали и елементи: калијум, натријум, калцијум, гвожђе, сумпор, фосфор, магнезијум, хром, селен, манган.
Чувени кардиолог открива како утиче НЕДОСТАТАК ГВОЖЂА у организму и које су превенције за ЗДРАВО СРЦЕ
За њима се сви окрећу! У ова 3 хороскопска знака су рођене најлепше девојке
- Поред тога што садржи витамине и минерале, на пример, витамин Ц, витамине Б групе, влакна, садржи флавоноиде, који делују као антиоксиданти, смањују упалне процесе у организму. Најчешће делују на кардиоваскуларне процесе, дијабетес и онколошка обољења. Такође, лук позитивно утиче и на имунитет - рекла је дијетолог Наталија Нефедова у интервјуу за "Спутњик".
Она наводи и да лук помаже и у снижавању уноса соли у организам. Њега треба редовно јести како би превентивно утицао у борби са болестима, сматра нутрициониста.
- Једини проблем је задах, али не из уста, већ из коже, јер се мирис лука излучује кроз поре - објаснила је Нефедова.
Ипак, поједини људи имају проблем да сваре млади лук те би требало да га избегавају.
- Млади лук је потребно ограничено конзумирати ако имате осетљив желудац, ако болујете од гастритиса или имате киселину. Међутим, то не значи да га не треба уопште јести, већ је потребно уносити оне количине лука које пријају вашем организму - закључила је Нефедова, пише Најжена.