ВЕОМА ЗДРАВ
ЧУДО ОД БИЉКЕ: Уколико једете орахе свакога дана, видећете ОВА ПОБОЉШАЊА! Немојте га избегавати
Ако сваки дан једете одређени број ораха, ваше здравље може имати свестране користи.
Било која врста орашастог плода је здрава. Популарна ужина обезбеђује вредне, незасићене масне киселине које тело може ефикасно да метаболише, не складишти се у масним наслагама и потребна је као есенцијални извор енергије. Пре свега, орах се сматра правим свестраним средством за здравље.
Орах: Зашто је тако здрав?
Ораси се састоје од 20 одсто протеина, 60 одсто уља и 15 до 23 одсто угљених хидрата. Одличан су извор витамина Б1, витамина Ц и бројних минерала као што су цинк и калијум.
Омега-3 масне киселине, тачније линоленска киселина, есенцијалне су компоненте наше исхране које тело не може само да произведе. Људски организам стога зависи од довољне количине ове масне киселине. Ораси обезбеђују велике количине ове масне киселине и важан су биљни извор.
Али то није све. Поред вредних масних киселина, ораси садрже и аминокиселине које делују као градивни блокови протеина. Протеини су витални за наше тело и укључени су у бројне процесе као што је формирање ћелија. Због високог садржаја протеина представљају јефтин извор протеина биљног порекла.
Ораси садрже неуротрансмитер холин. Ово штити од недостатка концентрације и немира. Према СВР-у, различите студије су показале да ораси не само да изгледају као мали мозак, они су заправо корисни када мозак ради на врхунцу перформанси, као што је током испита.
Колико зрна ораха дневно треба јести?
Препоручује се 5 порција воћа и поврћа дневно. Једна од ових порција "5 дневно" може се заменити орашастим плодовима, што је отприлике 10 половина ораха или 25 грама.
Нема опасности по здравље ако дневно конзумирате више од препоручених 25 до 30 грама орашастих плодова, све док не изгубите из вида меру и циљ. Међутим, према Харвардској медицинској школи, конзумирање више од једне до две шаке орашастих плодова дневно вероватно ће довести до прекомерног уноса калорија, што може довести до повећања телесне тежине.