Највише се конзумира током БОЖИЋНОГ ПОСТА - Знате ли ШТА УНОСИТЕ У ОРГАНИЗАМ са само једном конзервом мариниране САРДИНЕ?
Имају мање живе од других врста рибе, и један су од извора намирница из мора који није угрожен, због чега су добре и за околину. Најбоље су сардине у маслиновом уљу без костију, али можете јести и оне које имају кости.
Сардине су препуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, каже др Џош Акс. Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља. Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма, а ово су бенефити.
Данас се обележава 35. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а, а многи и данас живе у мраку ДРУШТВЕНЕ СТИГМАТИЗАЦИЈЕ! Овако Србија дочекује 1. децембар
Овако се ХРАНЕ МОНАСИ са СВЕТЕ ГОРЕ - Здрава храна без конзерванса, ове намирнице су обавезне на трпези
Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:
- 191 калорија
- 22,7 грама протеина
- 10,5 грама масти
- 8,2 микрограма витамина Б12
- 48,5 микрограма селена
- 250 јединица витамина Д
- 451 милиграм фосфора
- 351 милиграм калцијума
- 4,8 милиграма ниацина
- 2,7 милиграма гвожђа
- 365 милиграма калијума
- 35,9 милиграма магнезијума
- 0,2 милиграма бакра
- 1,9 милиграма витамина Е
- 0,2 милиграма витамина Б6
- 1,2 милиграма цинка
1. Обилују Омега 3-масним киселинама
Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.
Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Такође, повољно делују на здравље срца, а доказано је да снижавају ниво холестерола и триглицерида.
2. Чува здравље костију
Због велике количине калцијума, сардине могу да вам помогну да сачувате здравље костију.
3. Чува здравље тироиде жлезде
Селен и јод су у синергији и основни су састав сардине. Селен је неопходан за добар рад тироидне жлезде.
4. Обезбеђује телу довољну количину витамина Б12
Недостатак витамина Б12 може изазвати симптоме попут оштећења нерава, оштећења менталне функције, потешкоће у снабдевању ћелија кисеоником и хронични умор. Редовном конзумацијом сардине, надоместићете недостатак овог витамина који је кључан за правилно функционисање целог организма.
5. Смањује апетит
Врло храњива намирница која ће вам обезбедити осећај ситости и до неколико сати.
6. Контролише ниво шећера у крви
Сардине су препуне здравих масти и протеина, који делују на успоравање апсорпције шећера у крви. Комбиновање хране са високим уделом протеина и масти, попут сардина, са угљеним хидратима може успорити ослобађање глукозе (шећера) у крв, помажући у наглим осцилацијама шећера.
Конзумирање сардине посебно је важно за људе који имају дијабетес, метаболички синдром или друга стања повезана са резистенцијом на инсулин.
7. Побољшава изглед коже
Масне киселине из сардина играју велику улогу у здрављу коже. Оне ублажавају упалне процесе на кожи и дају јој здрави сјај.