СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРИЛИ НА КОНЗУМИРАЊЕ ЗЕЛЕНЕ САЛАТЕ: "Највећи број тровања повезан је управо са њом!"
Неопходно је знати ове чињенице пре него што уврстимо неке намирнице у свакодневну исхрану, мислећи да су здраве, а заправо су велика замка и пуне токсина.
У случају да сте се икада питали која је најризичнија намирница коју можете конзумирати, резултати недавног истраживања могли би вас поприлично изненадити.
Наиме, амерички "Цонсумер Репортс" недавно је објавио попис неколико најризичнијих намирница, а оно чиме су се бавили била је првенствено анализа података о потенцијалним болестима које се преносе храном.
На првом месту, како објашњавају, се налази зелена салата, а тровања повезана са свежом зеленом салатом и салатама пакованим у кесе као што је то најчешће случај у супермаркетима, изазвала су више смртних случајева него било која друга врста хране у протеклих пет година.
Један извор њихове контаминације је вода која се користи за наводњавање поља салате, а истраживање је показало како је између 2017. и 2022. године свеукупно 614 људи у Америци оболело од Escherichije цоли или листерије. Исто тако, чак једанаестеро људи од 614 заражених преминуло је због последица тровања.
Како објашњавају аутори студије, највећи ризик управо се налази у самим кесицама паковане салате на којима пише да је она већ опрана, па је многи људи уопште не перу пре конзумирања, што је велика грешка.