КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ, БОМБА ЗА ИМУНИТЕТ: Боља од аспирина, главобоља и нерасположење одлазе као руком однети
Ова намирница богата је минералима и витаминима, због чега има позитивне ефектне на организам
Иситните у пире кришку печене бундеве, умутите је с пола банане и додајте ваниле и мало меда, па поспите са доста печених, несланих бундевиних семенки! Ваша главобоља и нерасположење нестаће као руком однети а неће бити ни вишка калорија за бригу.
У 100 грама дулека, налази се само 30 калорија. Можда је то разлог што је ово једна од продаванијих јесењих намирница. Ова намирница богата је минералима и витаминима, због чега има позитивне ефектне на организам.
ШМИНКЕРКА ИЗ НИША ОТИШЛА У АМЕРИЧКИ РИЈАЛИТИ ДА СЕ УДА: Смувала познатог певача, а њена бајка се брзо претворила у ПАКАО због овог ТРАЧА
СПИСКУ НЕМА КРАЈА: Све ОПЕРАЦИЈЕ Ане Кораћ, ПОГЛЕДАЈТЕ како је ИЗГЛЕДАЛА у првој сезони "Задруге" (ФОТО)
Када бундева сазри, семенке се одвајају од везивног ткива, перу и суше, а у ољуштеном семену налази се око 40% уља, 30% беланчевина, и шећера.
Семенке бундеве су веома здраве, и спадају у групу омиљених грицкалица. Месо бундеве или пулпа најчешће се користи за конзумацију, а може се јести печено у рерни или кувано.
Разлика између дулека и мускатне тикве је то што дулек садржи бета каротин, или провитамин А, витамине Ц и Б групе, али и више од 60% незасићених масних кислелина и богата је биљним протеинима. Мада су сличног облика, продавци ће вас радо информисати о разлици између дулека и мускатне тикве.
Мање је познато да плод дулека садржи амино киселину, која подстиче излучивање хормона који ствара ведро расположење и осећај среће. Зато је много боље да, уколико сте нерасположени или имате главобоље, уместо таблета поједете кришку печене или куване бундеве.