Само ЈЕДНА ШАКА ове намирнице ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ, снижава притисак, чува кости, подстиче МРШАВЉЕЊЕ
Дефинитивно је треба конзумирати чешће...
Ова махунрка је један од најбољих извора протеина, влакана, Б6 витамина, гвожђа и магнезијума. Леблебија је махунарка из породице бобова и има невероватне нутритивне вредности. Препуна је беланчевина и садржи толико влакана да ствара осећај ситости и по неколико сати.
Богата је антиоксидансима, гвожђем, магнезијумом, калијумом и витаминима А,Е и Ц. И кувана леблебија има двоструко више гвожђа од исте количине меса. Такође, садржи и велику количину протеина. Из тог разлога се препоручује трудницама и током менструације.
Када је реч о биохемијском саставу леблебије, осушено зрно ове махунарке садржи 23 % беланчевина, 53 % угљених хидрата, 4-5 % биљног уља, 3-5 % целулозе и 3 % минералних материја.
ПРЕМИНУО ПОЗНАТИ МУЗИЧАР: Колеге и пријатељи се ОПРАШТАЈУ, његов допринос музици је огроман
РАЗВЕЛА СЕ, ИЗГУБИЛА БЕБУ ДАН ПРЕД РОЂЕНДАН Наша певачица је прошла кроз тешке тренутке: "Сваки дан се питаш зашто"
Ево зашто леблебије морате да уврстите у исхрану:
Избацује токсине и помаже у мршављењу
Захваљујући влакнима које садржи у великим количинама, леблебије су одличне за подстицање мршављења. Осим тога, уколико их редово једете, избацићете све накупљене токсине из црева и јетре.
Чувају здравље костију
Гвожђе, фосфати, калцијум, магнезијум, манган, цинк и витамин К који се налазе у леблебији доприносе здрављу и јачини костију. Ипак треба бити опрезан кад су у питању ови минерали јер превише фосфора, а премало калцијума може резултирати слабљењем костију.
Снижавају крвни притисак
Једна од најважнијих промена које треба да усвојите да бисте снизили притисак јесте да једете намирнице које су сиромашне натријумом, а управо таква је леблебија. Поред тога ту је калијум који је једнако важан за нормализацију крвног притиска. Печене леблебије можете купити у продавницама здраве хране, али их можете и сами скувати.
Ево како:
Пре кувања је неопходно да их потопите у воду у којој ће одстојати минимум 8 сати. Након тог их пребаците у шерпу, прелијте водом и кувајте око 40 минута на тихој ватри са поклопцем, или 20 минута у експрес лонцу.