Зову је "ТЕЧНО ЗЛАТО"! Намирница која је савезник за лето, ПУНА је КОЛАГЕНА, расхлађује, јача кости и имунитет
Лекари препоручују конзумацију бујона од костију како би се одржало здравље.
Топла супа има чудесан учинак на имунитет, а чак и ледена супа има невероватне здравствене користи - побољшава рад црева, хидрира тело и јача зглобове, потврдили су лекари.
Пилећа или кокошја супа је широко позната по својим здравственим предностима.
Лекари је често препоручују код прехладе и грипа јер је богата витаминима, минералима и протеинима који јачају имунитет и помажу у обрани против вируса. Кључни фактор који пружа ове бенефите је бујон који се добија кувањем меса и костију, док се резанци и кнедле не сматрају пресудним.
Али, јесте ли знали да ледени бујон од костију може бити изузетно користан?
Према стручњаку за исхрану, др. Келиен Петручи, таква течност је посебно благотворна током лета и често се назива "течно злато" за здравље црева.
Бујон од костију, без обзира је ли леден или врућ, садржи обиље колагена, желатина и глицина. Према др. Петручи, колаген је богат есенцијалним аминокиселинама које побољшавају здравље коже, зглобова и црева.
- Колаген је најзаступљенији протеин у телу и одржава структуру коже, али с годинама његова количина опада - каже др. Петручи.
- Препоручује се конзумација хране богате колагеном, попут супе од костију која се добија из везивног ткива животињског порекла, како бисмо одржали здравље коже током целог живота - додала је.
Мама УПОЗОРИЛА на ризик од гушења - Ево КАКО ДА ПРАВИЛНО дате деци лубеницу и избегнете трагедију
ПОМОЛИТЕ СЕ ОВАКО - Најкраћа молитва која постоји, осам речи које помажу да свака ЖЕЉА буде ОСТВАРЕНА
Др. Келиен истиче да колаген садржи 19 аминокиселина које повољно утичу на цревни микробиом.
- Многе аминокиселине присутне у колагену, посебно глутамин и глицин, повезане су са здрављем црева. Глутамин помаже у обнови слузнице црева и побољшава пробаву - објашњава она.
Такође, обиље желатина које се формира кувањем колагена у бујону има противупална својства која јачају црева.
Колаген је такође добар извор есенцијалних витамина и храњивих нутријената попут калцијума, магнезијума и фосфора. Др. Петручи наглашава да је бујон од костију брз и једноставан начин да се унесе мало протеина током прехране како би се повећала хидратација тела.
Ледени бујон од костију је изврстан додатак исхрани, посебно током летњих месеци.
Има исте предности као и обична врућа супа. Побољшава здравље црева, богат је протеинима и извор је колагена, који је кључан за одржавање коже здравом, потврђује дијететичарка Ејми Шапиро.
Укратко, ледена супа од костију има невероватне здравствене предности. Побољшава рад црева, хидрира тело, јача зглобове и пружа богат извор колагена, протеина и есенцијалних храњивих нутријената.