Ловор сви користе као зачин, а не знају да одлично ЛЕЧИ ову зимску бољку!
Ко би рекао...
Ловоров лист од давнина је цењен као врхунски зачин који јелима даје посебну арому, али и као природни лек који делује противупално и антисептички.
Ако у чесницу додате ОВУ намирницу, биће укуснија него икада!
Листови древне зимзелене биљке која расте широм Средоземља богати су разноврсним минералима (калијумом, бакром, манганом, калцијумом, гвожђем, цинком, магнезијумом, селеном) и витаминима Б групе који су важни за метаболизам, хормонску равнотежу и за нормалан рад живаца и мишића.
Ловор се користи у лечењу пробавних и кардиоваскуларних сметњи, гихта и реуме, као и код нервозе и несанице.
Сви су мислили да је овај дечак безобразан и лењ, а заправо пати од веома РЕТКЕ БОЛЕСТИ
Етерично уље ловора изврсно је за инхалације, а врло је корисно и за дезинфекцију простора у сезони прехлада и вироза.
Чај и сируп од ловоровог листа препоручују се за јачање имунитета, прочишћење дисајних путева и ублажавање кашља, грлобоље и бронхитиса, који су најчешћи у зимском периоду.
Чај од ловора
- 3 свежа или сува ловорова листа исцепкајте на мање комаде или их ситно насецкајте, па их прелијте с 2,5 дцл воде и кувајте 10 минута.
- Склоните с ватре и оставите 10 минута поклопљено, па процедите.
- Кад се мало охлади, додајте кашичицу лимуновог сока и 1-2 кашичице домаћег меда. Пијте 2-3 шољице чаја дневно.
Ловоров сируп
- Припремите 6 свежих или 8 сувих листова ловора, 2,5 дцл воде, 6 кашичица смеђег шећера или меда, сок од 1 лимуна.
- Закувајте воду, а када проври, додајте ловорово лишће и поклопљено кувајте 6-10 минута. Извадите ловор, а течност прелијте у другу посуду.
- Додајте смеђи шећер (или мед) и исцедите лимун. Све добро измешајте док се шећер (или мед) сасвим не отопи.
- Узимајте 1-3 кашичицу сирупа дневно (може се узимати хладан или топао).
- Ловоров сируп чувајте у фрижидеру, у стакленој бочици. Тако може стајати неколико дана, а потом по потреби направите нови.