МИНУС 6 КИЛОГРАМА ЗА 15 ДАНА: Аткинсова дијета постала је избор многих дама - ЈЕЛОВНИК изгледа ОВАКО
Подсећа на кето дијету
Аткинсова дијета је исхрана са врло мало угљених хидрата па се, током ње, тело приморава да троши масти ради енергије. Током прве фазе се узима само 20 грама намирница са угљеним хидратимаа дневно, што је значајно мање од уобичајених 220 до 320 грама колико обично једемо.
У другој фази, количина угљених хидрата се повећава на 40 па и 60 грама угљених хидрата, а до четврте фази Аткинсове дијете се стиже и до 100 грама. Ипак, после тог "олакшања" се поставља граница и ова црта не прелази. У поређењу са кето дијетом, на коју највише личи, Аткинсов режим исхране дозвољава више угљених хидрата, али тражи и унос више протеина.
ДИЈЕТЕ СУ ЈОЈ УНИШТИЛЕ МЕТАБОЛИЗАМ: Глумица нашла алтернативу - Сад једе СВЕ, а изгледа боље него док је гладовала
ЕВО КАКО ДА СМРШАТЕ ДОК СЕ ТУШИРАТЕ: Резултати новог истраживања помоћи ће вам да УБРЗАТЕ ТОПЉЕЊЕ масних наслага
СКИДА САЛО СА СТОМАКА У РЕКОРДНОМ РОКУ: ОВА намирница је толико ЈЕФТИНА и ЗДРАВА, а УБИЦА је масних наслага
У погледу механизма топљења масних наслага, обе се базирају на кетози - метаболичком стању у којем тело сагорева масти уместо угљених хидрата и шећера. Према искуствима жена које су имале између 10 и 20 килограма вишка, у прве две недеље су неке успевале да смршају око шест килограма. За оне мање гојазне, важи правило да спорије мршаве, па се оне ослободе око 4 килограма, а слично је примећено и код жена које имају више од 25 килограма вишка.
И особе које теже мршаве имају разлог за задовољство - они више поштују напоре које су уложили у цео процес, па је мањи ризик да ће саботирати сопствени труд.
Четири фазе Аткинсове дијете
У првој - уводној фази (индукцији) на јеловнику треба да вам се нађе живинско месо или риба - три пута дневно, око 100 до 120 грама. Дозвољена су и маснија меса, попут јунетине, свињетине и јагњетине, али не и месне прерађевине. Саветује се да једете јаја, а и масноће су важан део Аткинсонове дијете, па узимајте 2 до 4 кашике дневно - уље можете да користите као прелив за салате или за пржење (избегавајте високе температуре). Сиреви су дозвољени у мањим количинама.
Од поврћа, дозвољени су спанаћ, зелена салата, маслине, шампињони, целер, артичока, блитва, парадајз, плави патлиџан, броколи, паприка, лук, бели лук, купус и боранија. Ова фаза искључује скоро потпуно угљене хидрате. Траје око две недеље и многи је зову "масна фаза".
У другој - равнотежној фази - додаје се и воће - боровнице, малине, јагоде, диње и купине. Тада почињете да једете и мале количине махунарки - пасуља и сочива (не више од 30 грама дневно), а укупно је дозвољено до 15 грама угљених хидрата. Траје док не ослабите пет килограма.
У трећој фази, исхрана ће бити обогаћена мањим количинама слађег воћа - трешњама, смоквама, лубеницом, јабуком, кивијем, ананасом (свежим) и кајсијама. Мера је око 3 кајсије, пола јабуке, пола шоље коцкица лубенице... дневно.
Сада је дозвољено и нешто житарица - 1 кришка интегралног хлеба или две кашике куване пшенице дневно. Можете појести пола шоље куваног пиринча или јечма. Ова фаза нас уводи у закључну. Траје све док не достигнете жељену тежину и не успете да је одржите месец дана.
У четвртој фази се у дозвољене изворе угљених хидрата убацују и банане и брескве (једна мала дневно), грожђе и крушке. Ово је последња фаза када треба наћи личну меру угљених хидрата које можете појести, а да се не угојите. Ако се деси да добијете више од два килограма, треба одмах смањити намирнице које садрже угљене хидрате.
БОНУС ВИДЕО: ШОК СНИМАК: Богата српска певачица једе ајвар и хлеб на летовању