НАЈЈЕФТИНИЈИ И НАЈЗДРАВИЈИ ДОРУЧАК: Ако ово будете редовно јели, ПРИМЕТИЋЕТЕ ЧЕТИРИ НЕВЕРОВАТНЕ ПРОМЕНЕ у организму
Некада веома популарне, потом потпуно заборављене, овсене пахуљице већ дуго су прве на листи нутрициониста и фитнес гуруа када је у питању здрав доручак
Могу да буду слане и слатке, јефтине су, спремне врло брзо а пуне здравих материја. Свега 100 грама овса садржи чак 16,9 грама протеина, а само четвртина порције садржи скоро 100 одсто препоручене количине мангана. Садржи и антиоксиданте попут витамина Е, селен, фенолску и фитатну киселину, витамин Б1, биотим, магнезијум и још много фитонутријената. Наравно, говоримо о каши коју ћете сами скувати уместо инстант верзија.
УМАЛО СЕ НИЈЕ ШЛОГИРАЛА: Син (10) поделио позивнице за кућну журку, а НИЈЕ ОБАВЕСТИО МАЈКУ! "Ушла сам на Фејсбук и остала у шоку..."
НОВАК ЂОКОВИЋ ПОБЕЂУЈЕ СВЕ УЗ ОВУ ИСХРАНУ: Двојица славних спортиста избацили исте намирнице као српски тенисер
НЕМА ВИШЕ ЗАТВОРА
Овсена каша је чист извор влакана ,а влакна је изузетно тешко сварити без много течности. Овсене пахуљице служе као сунђер који упија воду и остале течности док се креће кроз ваш систем за варење и онда излазе из вас. Захваљујући томе, нема више надутости нити затвора и редовно ћете као сат ићи у тоалет.
БИЋЕТЕ СИТИ ДУЖЕ ВРЕМЕ
Влакна нису добра само за варење већ, помажу у одржавању жељене телесне тежине. Када их поједете за доручак, шансе да ћете се преједати у току дана су минималне. Ако узмете у обзир да порција сувих обичних овсених пахуљица има 8.2гр влакана, што је трећина препорученог дневног уноса, јасно вам је зашто је ово идеалан избор. А да бисте додали још влакана, само додајте мало свежег воћа.
ИМАЋЕТЕ НИЖИ ХОЛЕСТЕРОЛ
Влакно је веома важно у смањивању нивоа холестерола, а ако смањите холестерол, смањујете и ризик за обољења срца. Овсена каша има два типа влакана - псилијум и бета глукан, а оба се доказано боре против срчаних болести.
ИМАЋЕТЕ РЕГУЛИСАН ШЕЋЕР
Последњих пар година угљени хидрати имају незаслужено лошу репутацију, и људи заборављају да има и добрих и неопходних угљених хидрата. На крају крајева, један од њих су и влакна. Тело их споро вари, па се шећер у крви постепено повећава, што штити од дијабетеса типа два.