НЕ БАЦАЈТЕ ИХ! Остатке хране можете искористити паметно и ЗДРАВО!
Уштедећете и новац.
Храну једноставно не би требало бацати, посебно воће и поврће које сте помно бирали на пијаци и при томе доста платили. Већина презрелог воћа може се врло једноставно претворити у здраве, брзе оброке или умешати у омиљене рецепте:
ПРЕТЕРАЛИ СТЕ СА ТРЕНИНГОМ? Ево како да се што пре решите УПАЛЕ мишића!
1. Смећкасте крушке и банане очистите па исеците у стаклену посуду, посипајте циметом и ставите у микроталасну на пет минута. Овако припремљено воће идеално је за брзи оброк. Ако имате нешто више времена и јабуке које већ дуже време стоје у фрижидеру, можете искористити на следећи начин: исеците их на што ситније комаде и кувајте у мало воде, док не испари, а јабуке се готово распадну. Умешајте кашику меда и мало цимета. Ова смеса се одлично комбинује уз овсену кашу.
2. Коцке леда такође можете направити од не баш најсвежијег воћа. Измиксајте га у соковнику и блендеру те замрзните у калупу или малим врећицама. Биће савршен додатак коктелима, фрапеима или минералној и обичној води. Сваку врсту воћа можете замрзавати засебно или их комбиновати по жељи.
3. Јако зрели киви може послужити као маринада за месо. Садржи ензим актинидин који разграђује протеине. Згњечите два кивија, додајте им две кашике маслинова уља, кашика јабуковог сирћета и скратите време маринирања за пола.
4. Уместо шећера у смесу за палачинке додајте банане или боровнице. Притом не мислимо на класичне палачинке, већ оне дебље, тзв. америчке. Ако додајете јаворов сируп, такође припазите на количину да палачинке не буду преслатке.
5. Никад не бацајте авокадо. Без обзира на изглед, увек се може искористити за чоколадни сос. Помешајте га с растопљеном тамном чоколадом и добићете здрав чоколадни намаз. У њега можете исећи омиљено воће, а савршеног је укуса и у комбинацији са свежим грејпом. Посластица препуна витамина К и Е.
6. Банане којима је кора већ потпуно смеђа, најбоље су за банана хлеб. Али неку врсту воћног хлеба можете направити и с бресквама, мангом, кивијем... Ако нисте склони експериментисању, презрело воће једноставно измиксајте и направите компот. Касније га можете послужити и с хлебом од банана.
7. Презрело воће одлична је замена за уље и јаја у рецептима за мафине и чоколадне колаче. Осим што ће бити здравији, колачу ће дати слаткоћу и густоћу.
8. Ако у фрижидеру имате смежуран парадајз, ставите га на папир за печење и сушите у рерни на ниској температури отприлике 12 сати. Чувајте их у затвореној кутији. Одличне су у разним сендвичима и салатама, а можете им додати и презреле диње, ананас или различите бобице.
9. Мекане крушке и не најсвежије грожђе добро је испећи у рерни. На тај начин појачава се њихова природна слаткоћа па се одлично комбинује с, на пример, чинијом житарица.
10. Ако желите коктелу додати свежу арому, од презрелог воћа направите пире и затим га процедите у чашу.
СВАКИ ДАН ОДНЕСЕ ЈЕДАН ЖИВОТ: Од рака јајника оболева све више Српкиња
11. Јако смеђе и ароматичне банане можете можете умешати у јаја или само белањке (зависно шта једете) како би омлет био богатије текстуре и укуса. А одличне су и као један од састојака здравих, овсених колачића.
12. А оно што увек можете направити без обзира којем је воћу готово истекао рок трајања, је додати га у смути. За смути није важна текстура, а пожељна је слаткоћа коју презрело воће има.