НЕ БАЦАЈТЕ ЉУСКЕ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Садрже драгоцене САСТОЈКЕ, ево како да их ИСКОРИСТИТЕ максимално
Потребно је само да водите рачуна о једној ствари!
Многи након што ољуте бели лук бацају љуску у канту, што је потпуно погрешно јер садрже састојке који су веома драгоцени. Уместо што се мучите и љуштите бели лук само га убаците у чорбу или супу док се кува, без скидања љуске.
Након кувања процедите течност. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.
НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА: Овај ЗАЧИН многи додају У РУЧАК, а веома ЛОШЕ утиче на ЗДРАВЉЕ и варење
ОПАСНА ГРЕШКА КОЈУ 90 ОДСТО ЖЕНА ПРАВИ: Ево зашто НЕ СМЕТЕ носити гаћице после интимног односа
Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да кључа. Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосовима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи.
Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите. Баците само оне комаде који су прљави.
Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданаса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства. Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука.
Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те неких типова карцинома.
Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.
Још идеја за коришћење љуски од белог лука
-Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.
-Искористите за компост.
-Љуска чешњака пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци. Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасуља.
-За чај: ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.
-Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени. Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест недеља.