НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Ево како можете да једете ТЕСТЕНИНЕ, а да се НЕ УГОЈИТЕ!
Није на одмет знати...
Волите пасте? Шпагете, равиоле, њоке, макароне...? Ако чувате линију, онда их сигурно једете дозирано или потпуно избегавате. Нутриционисткиња је открила како да уживате у овом класику италијанске кухиње, а да се не угојите!
Тестенине праве од различитих сорти пшенице. Разлика је што је Италијани припремају искључиво од тврдих врста, док је код нас више уобичајена употреба меког брашна. И то је веома значајна разлика, када говоримо о утицају пасте на линију.
ПОПУТ ДВОРЦА: У ОВОЈ згради сада живи Каја Остојић - једна ствар је посебно ОДУШЕВЉАВА! (ФОТО)
ЛЕКАРИ ОТКРИЛИ: Ево шта значи када често ЗЕВАТЕ чак и онда када сте НАСПАВАНИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
Доживела је и мождани удар, а у 64. години изгледа боље него икад: Ово је тајна младоликости Шерон Стоун!
- Чињеница је да меке сорте пшенице садрже крупна зрна која тело апсорбује много брже. Заправо меке сорте су богате скробом и лако се разлажу на шећере, који се такође брзо претварају у масти. Због тога би људи који имају вишак килограма требало да избегавају тестенине - каже нутриционисткиња Робин Милер.
Пасте од интегралног или "тврдог" брашна су много корисније за здравље јер садрже низак гликемијски индекс и, сходно томе, засићују тело брже и на дуже време. Међутим, чак и ако њих не знате на који начин да припремате и конзумирате, неће вам помоћи да избегнете гојење, каже стручњак.
Прво правило је да кувате тестенину према упутству са паковања. Звучи банално, али по речима специјалисте тестенина је "правилно" скувана ако је благо тврда, односмо "ал денте".
Тестенину не треба служити као прилог, јер је она засебно јело. Ако припремате на пример гулаш, увек је мудрије служити га уз барени пиринач (интегрални) него пасту.
Такође, различите врсте тестенина се комбинују са посебним врстама сосова од поврћа, биља, морских плодова, али не и са мајонезом и кечапом, додала је нутриционисткиња.
Још једна грешка коју многи праве јесте што "трпају" огромне количине сира у пасте. Италијани пажљиво додају сир у тестенине и врло су ригорозни при одабиру ове намирнице. Милерова каже да ни у ком случају не треба јело претворити у "брдо сира", посебно оног масног. Имајте на уму да се ова намирница додаје јелу само како би истакла његов укус. С тестенином се одлично слажу пармезан и моцарела.
И наравно, ту је и мање популарно "дозирање". Тестенине једите само у ретким приликама. По речима Робин Милер пасту не треба јести више од два пута недељно и то само ујутру, ако мислите да сачувате витак стас.