Одличне су ЗА ПРОБАВУ, смањују притисак: Пет разлога зашто треба да једете СМОКВЕ
Сезона је овог дивног воћа па га можете користити за припрему посластица, џема или направите слатко, а најбоље је да га једете док је свеже. Уз мало јогурта може бити пријатан доручак или ужина.
Смокве су плод дрвета фикуса, који је део породице дудова (Морацеае). Јединственог су, слатког укуса, меке текстуре, и пуне благо хрскавим, јестивим семенкама. Свеже смокве су деликатне и кварљиве, па се често суше да би се сачувале.
Постоји више врста смокава, од којих се све разликују по боји и текстури. Њихова природна слаткоћа значи да су, пре времена рафинисаних шећера, често коришћени као заслађивач, пише сајт bbcgoodfood.com.
Порција сувих смокви од 30 г обезбеђује: протеине, масти, угљене хидрате, влакна, калијум, калцијум, магнезијум и гвожђе.
Свеже смокве садрже још и каротен.
Пет разлога да једете смокве
Здрава пробава
Ако сте икада имали проблем са пробавом сигурно вам је неко препоручио смокве као изврстан начин да се „покрену“ црева. Смокве се често препоручују јер делују као природни лаксатив због високог садржаја влакана. Влакна која обезбеђују такође имају пребиотичка својства, хранећи цревне бактерије и промовишу здраво окружење црева што, као резултат, побољшава пробаву.
Ако сте алергични на полен брезе, можете доживети реакцију на одређено воће, укључујући смокве. Дрвеће смокве такође садржи природни латекс, на који неки људи имају алергију.
Ако вам је саветовано да следите дијету са мало оксалата, треба да знате да смокве садрже висок ниво оксалата. Такође су богате витамином К, тако да ако су вам прописани лекови за разређивање крви , треба да се посаветујете са лекарем.
Уживајте у умереним количинама јер велике количине могу имати лаксативан ефекат.
Ако узимате прописане лекове, увек проверите са својим лекаром опште праксе или регистрованим дијететичаром пре него што направите било какве промене у исхрани.
Богате су антиоксидантима
Смокве, посебно зреле, богате су заштитним биљним једињењима званим полифеноли. Ова једињења имају заштитна антиоксидативна својства, што значи да помажу у спречавању реакције кисеоника са другим хемикалијама и изазивања оштећења ћелија и ткива, на тај начин су кључна за управљање оксидацијом.
Може да подржи умерен крвни притисак
Многи од нас конзумирају превише натријума (соли), који се налази у прерађеној храни. Висок унос натријума може довести до недостатка калијума, а ова неравнотежа може довести до високог крвног притиска (хипертензије). Исхрана богата воћем и поврћем, укључујући свеже смокве, природно повећава ниво калијума и стога помаже у контроли крвног притиска.
Подржава здравље костију
Смокве су добар извор минерала погодних за кости, укључујући калцијум, магнезијум и фосфор. Смокве су посебно богате калцијумом, а неке студије сугеришу да садрже 3,2 пута калцијума више од другог воћа.
Оне су и добар извор калијума који контролише излучивање калцијума урином, узрокованог исхраном са високим садржајем соли. Ово заузврат помаже у одржавању калцијума у костима и као резултат може смањити ризик од остеопорозе.
Може побољшати квалитет исхране и помоћи у контроли тежине
Природно богате дијеталним влакнима и препуне витамина и минерала, смокве могу бити корисна исхрана за побољшање нутритивне разноликости ваше исхране и заузврат помоћи у контроли тежине. Храна богата влакнима, пружа осећај ситости и може смањити глад и жељу, док кључни хранљиви контролишу и ново шећера у крви.