УНИШТИТАВА КАНДИДУ: Режим исхране који помаже да се у РЕКОРДНОМ РОКУ решите гљивице - ово су ДОЗВОЉЕНЕ НАМИРНИЦЕ
У овом периоду избегавајте слаткише, алкохол, као и све намирнице које су прерађене, дакле било шта што долази из инустријске производње, а које праве додатни проблем.
Кандида је тип гљивице која је природно присутна у људском организму. Она се налази углавном у цревима, на кожи, у коси и на ноктима сваког човека.
Међутим, услед пада имунитета, ослабљеног општег стања организма, прекомерне употребе антибиотика као и многобројних других фактора, кандида може да крене неконтролисано да се размножава, доводећи до гљивичне инфекције, тј. кандидијазе.
На тржишту постоје разни лекови за кандиду, али их је досадашње искуство пацијената сврстало тек у привремена решења, која успевају да тренутно "залече" инфекцију. Међутим, захваљујући њеној упорности, кандида поново плане.
Самим тим, за исцељење од ове незгодне и упорне гљивице, стручњаци искључиво препоручују кориговање исхране а ми вам предлажемо јеловник који ће вам помоћи у овој мисији!
Фаза 1: Чишћење организма
У овој фази је потребно да конзумирате што више течности (воде и детоксикацијских напитака), како бисте испрали црева и уједно избацили што већу количину кандиде из цревне флоре. Дијета која прати ову фазу треба да се састоји искључиво од свежих салата и куваног поврћа на пари, које сме да буде зачињено свежим биљем и здравим уљима.
Трајање: 3-4 дана
Фаза 2: Анти-кандида дијета
Анти-кандида дијета је заправо само други назив за избалансирану и здраву исхрану. Ова фаза искључује намирнице богате шећером попут воћа и угљених хидрата а и друге супстанце које подстичу размножавање кандиде, као што су кофеин и скробасто поврће.
Трајање: Неколико недеља или чак месеци (у зависности од стадијума инфекције).
Предлог намирница:
Поврће: броколи, патлиџан, тиквице, першун, прокељ, целер, махунарке, купус, краставац, шаргарепа (искључиво кувана), спанаћ, рукола, кељ, ротквица, карфиол, шпаргла...
Риба и морски плодови: шкампи, козице, јастог, шкољке.
Месо: пилетина, телетина, свињетина, гуска, патка, говедина, дивљач, јагњетина, зечетина...
Орашасти плодови голица, лешници, бадеми, семенке сунцокрета, сусам, индијски орах, ораси, бразилски ораси
Млеко и млечни производи: кисело млеко, путер, тврди сиреви (искључиво загрејани), јогурт (редуковати количину на пар кашика дневно)
Течност: вода, благи биљни чајеви, кафа без кофеина, лимунада без шећера
Уља: маслиново уље, ланено и сунцокретово уље, кокосово и уље оригана (најбољи избор)
Житарице у целом зну: јечам, рижа, овас, просо, хељда, раж и смеђа рижа
Остало, у врло малим количинама: печени кромпир, нискомасни јогурт, незаслађени ситни колачи, крекери од риже…
Фаза 3: Поновно увођење нормалне исхране
У овој фази би требало да постепено почнете са увођењем мале количине шећера и угљених хидрата. Препорука је да то прво буду зелене јабуке, затим скробасто поврће попут пасуља и грашка.
Потребно је да ослушкујете сопствени организам и да препознате да ли вам се поново појављују симптоми кандиде или сте га довољно ојачали и очистили да можете да наставите живот и пратите ваш устаљен мени као и пре инфекције.
Пре почетка ове дијете, обавезно се консултујте са лекаром!