ОВО МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Ево када треба да ИЗБЕГАВАТЕ поврће! Није увек добро за вас!
Добро обратите пажњу...
Професор др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничко-болничког центра у Крагујевцу каже да они који пију "варфарин" и "аценокумарол", требало би да избегавају намирнице које садрже много витамина К:
- Овај витамин директно блокира дејство лекова за згрушавање крви и зато би ограничено требало јести зелену салату, купус, броколи, шпарглу, спанаћ, прокељ, авокадо, поморанџе, першун.
ЖЕЛИТЕ ТАЊИ СТРУК? Бирајте храну према облику тела а ево и ЗАШТО (ВИДЕО)
С обзиром на то да зелено лиснато поврће садржи доста калијума, они који пију лекове за повишен притисак, требало би да га једу у мањим количинама.
- Калијум из поврћа доспева у крвоток и може да достигне превисок ниво уколико особа истовремено узима терапију за хипертензију, која има тенденцију да повећава ниво овог минерала - каже професор Јанковић.
Извесно поврће утиче и на ниво шећера у крви
ПУЦАЋЕТЕ ОД ЗДРАВЉА: Свако вече пред спавање ИЗМАСИРАЈТЕ СТОПАЛА, а ево какав ЕФЕКАТ оставља на ОРГАНЕ!
- Спанаћ и црни лук могу да снизе ниво глукозе, па пацијенти са дијабетесом који пију лекове за регулацију глукозе, требало би чешће да мере шећер када једу ово поврће - упућује наш саговорник. - Црни лук може да промени ниво лека литијума у крви због чега би пацијенти који га пију требало да га избегавају.
Иако се се саветује да исхрана с пролећа буде што богатија свежим поврћем, гастроентеролог Срђан Марковић из Клиничко-болничког центра "Звездара" каже да то не важи за оне који болују од хроничног гастритиса.
- Многи људи који болују од гастритиса доживе жарење и бол након конзумације црног лука, белог лука или парадајза - каже др Марковић. - Особе са дијагнозом рефлуксног езофагитиса (ГЕРБ-а) такође би требало да избегавају парадајз, ротквице, папричице, црни лук, сок парадајза, киселе краставце. Није неопходно потпуно да се избаце ове намирнице, али је боље да се једе барено поврће или поврће исецкано на ситне комаде. Пацијенти са запаљенским болестима црева током погоршања стања требало би сасвим да избаце из исхране свеже воће и поврће.
СПРЕЧАВА СТАРЕЊЕ И ЛЕЧИ СВЕ УПАЛЕ: Зелени ЧАЈ вам може помоћи да ИЗЛЕЧИТЕ и најтеже болести!
Довољна је вода
Иако је последњих година популарно да се зелениш потапа у воду са содом бикарбоном, чисти раствором сирћета и лимуновим соком, стручњаци су сагласни да то не доприноси уклањању остатака пестицида. Они истичу да је темељно прање хладном водом сасвим довољно и да се тако уклањају не само патогени микроорганизми, већ и пестициди који су остали на површини биљке.