ОВО ПОВРЋЕ УГРОЖАВА ШТИТНУ ЖЛЕЗДУ: Ако већ имате проблем са њеним радом, КЛОНИТЕ ГА СЕ
Производи хормоне неопходне за нормалан рад многих система у људском телу, укључујући и метаболизам
Метаболизам је процес у коме се храна коју уносите у тело претвара у енергију. Људи пате од болести штитне жлезде, јер њихова штитна жлезда производи превише или премало ових хормона.
Постоји неколико типова болести штитне жлезде као што су хипертиреоза, хипотиреоза, тироидитис и Хашимотов тироидитис, а сви могу бити узроковани разним стварима попут недостатка јода или чак генетике.
ЛЕТО И ГЉИВИЧНЕ ИНФЕКЦИЈЕ: Решите се свраба и црвенила на ПРИРОДАН НАЧИН!
НУТРИЦИОНИСТА ЈОВАНА СРЕЈИЋ ФЕРЛУГА УПОЗОРИЛА: Пост се не препоручује ОВИМ категоријама људи због здравственог стања
ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СА ОСИПОМ НА БУТИНАМА СВАКОГ ЛЕТА? Не морате да смршате да бисте спречили ТРЕЊЕ, у ОВОМЕ је ствар
Регистрована дијететичарка Моли Хембри, напомиње да је најчешће стање штитне жлезде неактивна штитна жлезда или "хипотиреоза".
- Често главни нежељени ефекат хипотиреозе је повећање телесне тежине - каже Хембри.
- Ако изненада добијете на тежини, посебно ако вам се чини да то није у складу са вашим тренутним навикама у исхрани и вежбању, важно је да разговарате са својим лекаром да бисте решили све основне проблеме, који у неким случајевима могу укључивати хипотиреозу.
Обраћање пажње на оно што једете, може имати велики утицај на стање ваше штитне жлезде.
- Гојтрогени су намирнице које садрже једињење звано "гоитрин", које може ометати синтезу тироидних хормона, заједно са недостатком јода - каже Хембри.
Према Хембри, гоитрогени укључују некувано поврће као што су броколи, карфиол и купус, као и соја. Међутим, да бисте се ослободили неких потенцијалних негативних ефеката поврћа, можете их једноставно загрејати.
- Загревање поврћа крсташа елиминише његову гоитрогену активност - каже Хембри. У раду објављеном у "Бритисх Медицал Јоурнал", истраживачи су открили да уравнотежена исхрана игра важну улогу када се фокусирате на проблеме са штитном жлездом. Конзумирање прекомерне количине хране у једном правцу док искључујете други може утицати на рад штитне жлезде.
На пример, превише масти, влакана и јода. Такође, одређени неидентификовани хранљиви састојци који се налазе у поврћу могу бити гоитрогени када се уносе у великим количинама. Како је Хембри такође приметила, они су присутни у купусу и другим члановима те породице. Као и увек, пре било какве значајне промене у исхрани, важно је да се консултујете са својим лекаром.