ОВО СМО СВИ ПИЛИ КАО ДЕЦА, НИ СЛУТИЛИ НИСМО КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВО: Напитак који штити црева, спречава стомачне проблеме
Током хладних зимских дана, наше мајке су нам кувале овај дивни напитак
Салеп је фини, топли, слатки напитак идеалан за хладне зимске дане, пореклом са Блиског истока. У наше крајеве је дошао још у доба Турака, а њиме смо се сладили као деца током зимских месеци.
Салеп у праху је осушено, млевено корење неколико врста дивље орхидеје (или само гомољ орхидеје).
Код нас се салеп припрема од осушеног, самлевеног и прерађеног гомоља Обичног каћуна (Orchis морио).
Стручњак открива: Ево шта је НЕОПХОДНО да бисте били ЗДРАВИ и у којој храни се налази
Популарна глумица БИВШЕ ЈУГЕ доживела ТЕШКУ САОБРАЋАЈКУ и остала НЕПОКРЕТНА: "Удес је изазвао ПИЈАНИ полицајац"
Припема салепа, од ливаде до чаше, тече овако: гомољке се ваде, перу од земље, очисте од опни и кратко прокувају, најбоље у сурутки. Затим се суше прво на ваздуху, потом у сушници, док не постану скоро кристално прозирне, потом се сецкају у прах, просеју и чувају на сувом.
Инстант салеп са само залије врелом водом јер у њему су већ сви потребни састојци. Чисти салеп је нешто скупљи, од 50 гр. се добије 3 литра овог укусног напитка.
Припрема се на следећи начин:
Састојци:
- 1 л воде (или млека)
- 1 кашика салепа у праху
- шећер, цимет или ђумбир
Кашику салепа у праху помеша са чашом млаке воде да не буде грудвица. Кад вода у шерпи узаври, додати шећер, прокувати кратко време, па додати умућени салеп. Кувати на умереној температури док се не добије гушћа, помало слузава течност. Сипа се у стаклене чаше или шоље, па се по површини поспе прах ђумбира или цимета.
Користи се и као средство за лечење упала слузнице црева и желуца, а посебно код разних врста стомачних проблема.
Салеп оштећену слузокожу пробавног тракта облаже заштитним слојем који спречава даљња оштећења и омогућава оштећеним местима да се опораве. И не само да омогућава него и учествује у зацељивању слузокоже, јачању слузокоже, функционалности слузокоже пробавног тракта.