ОЗБИЉНО СЕ ТРУЈЕМО: Начин на који кувамо ПИРИНАЧ нас може КОШТАТИ живота
Потпуно погрешан начин кувања који доводи до тровања арсеном.
Како тврде научници, начин на који већина људи кува пиринач је потпуно погрешан и може нас коштати здравља. Они ово шокантно откриће објашњавају тиме да се отрови и пестициди који се налазе у земљишту тамо могу и да остану, што се најчешће и дешава, и то остају деценијама. Међу њима се налази и арсен, и то у огромним количинама, који се задржава и у пиринчу који је узгојен на том земљишту.
Од 2016. године научници константно разматрају која је то дозвољена количина овог отрова и када она прелази у опасну. Већ је доказано да хронична изложеност арсену доводи до низа здравствених проблема - од проблема у развоју деце, преко срчаних болести, па до дијабетеса и рака.
У оквиру овог истраживања, професор Енди Мехарг са универзитета "Queens" у Белфасту у програму на телевизији BBC кувао је пиринач на три начина, како би дошао до оног који је најбезбеднији.
Запањиће вас проценат жена које се не купају РЕДОВНО! А колико се често заиста треба туширати?
У првом начину је на један део пиринча стављао два дела воде, и пустио да вода испари у току кувања. Ниво арсена остао је исти.
У другом начину је на део пиринча сипао пет истих делова воде. Вишак воде је након кувања избацио, и испоставило се да је ниво арсена упола мањи.
Трећа метода састојала се у томе да је оставио пиринач у води у току ноћи. И ето изненађења - ниво отровних материја смањен је за 80 одсто!
ОКО ВАМ ЧЕСТО ТРЕПЕРИ? Погледајте који ТЕЖАК поремећај се крије иза ове појаве!
Дакле, драге даме, следећи пут када пожелите својој породици да припремите јело са пиринчем за ручак, обавезно га оставите да одстоји у води преко ноћи.