ПОСЕБНИ СТЕ: Научници кажу да уколико волите ЦРНУ КАФУ И ЧОКОЛАДУ бићете ЗДРАВИЈИ И СРЕЋНИЈИ, ево и зашто
Наука потврдила
Више волите црну кафу? Онда вероватно волите и тамну, горку чоколаду, према новом истраживању које идентификује генетску основу за те склоности.
То генетско обележје може вас погурати према добром здрављу, како то тврди лекарка Мерилин Цорнелис, професорка превентивне медицине на медицинском факултету Феинберг на Северозападном Универзитету, преноси CNN.
ОДМАХ ЈЕ ИЗБАЦИТЕ ИЗ КУХИЊЕ: Уколико користите ВАРЈАЧУ у кувању, у великој сте ОПАСНОСТИ, ево и зашто (ВИДЕО)
СТОЈЕ СВИМА И ВРЛО СУ ПРАКТИЧНЕ: Ово су 3 фризуре које ће обележити 2022. ГОДИНУ, чак се и лако одржавају (ФОТО)
ХИТНО ЗАВРШИЛА У БОЛНИЦИ: Мини Врбашки позлило! Саопштила од чега БОЛУЈЕ: "У последњих пар недеља..."
- Кажем људима да је моја занимација истраживање кафе - рекла је Цорнелис.
"То је врућа тема."
Зашто врућа? Зато што су студије показале да умерене количине црне кафе - између 3 и 5 шољица дневно - смањују ризик од одређених болести, укључујући Паркинсонову болест, болести срца, дијабетес типа 2 и неколико врста рака.
Но те ће предности вероватно бити израженије ако кафа не садржи млеко, шећер и друге ароме које додајемо, а које гоје.
- Знамо да постоји све више доказа који упућују на повољан утицај конзумације кафе на здравље. Али читајући између редова, свако ко саветује некоме да конзумира кафу обично би му требао саветовати да конзумира црну - рекао је Цорнелис.
- Једна је природна, без калорија. Друга може додати стотине калорија, а утицај на здравље могао би бити сасвим различит - додала је.
"Људи с одређеним геном брже метаболизују кофеин"
У претходним истраживањима Цорнелис и њен тим открили су да гени могу утицати на то зашто неки људи уживају у бројним шољицама кафе дневно, док други не.
- Људи с одређеним геном брже метаболизују кофеин, тако да стимулативни учинци брже нестају и морају пити више кафе - рекла је.
- То би могло објаснити зашто се чини да некима не смета пуно кафе у односу на некога ко би могао добити дрхтавицу или постати врло надут након мало кафе - додала је.
У новој студији, објављеној у часопису "Натуре Сциентифиц Репортс", Цорнелис је детаљније анализирала врсте кафаџија, одвајајући љубитеље црне кафе од љубитеља млека и шећера (и других додатака).
- Открили смо да они који пију кафу, а имају генску варијанту повезану с бржим метаболизмом кофеина, преферирају горку, црну кафу - рекла је Цорнелис.
- Такође, смо пронашли исту генску варијанту код људи који више воле чисти чај од заслађеног и горку тамну чоколаду, а не нежнију млечну чоколаду.
Постоји квака
Цорнелис и њен тим не мисле да преференција има икакве везе с укусом обичне црне кафе или чаја.
Уместо тога, рекла је, људи с овим геном преферирају црну кафу и чај јер горак укус повезују с повећањем менталне будности због кофеина.
- Наше тумачење је да ти људи изједначавају природну горчину кофеина с психостимулацијским учинком - рекла је Цорнелис. "
Исто важи и за преференцију тамне над млечном чоколадом, додала је.
- Кад помисле на кофеин, помисле на горак укус, па уживају и у тамној чоколади - рекла је Цорнелис.
- Могуће је да су ти људи само врло подложни учинку кофеина, а такође имају то научено понашање повезано с другом горком храном.
Тамна чоколада садржи нешто кофеина, али много више споја званог теобромин, познатог стимуланса нервног система повезаног с кофеином. Но, више није боље када је у питању теобромин, показују студије - веће дозе могу повећати број откуцаја срца и покварити расположење.
Тамна чоколада је такође пуна калорија, па је ограничење конзумације добро за линију.
Ипак, студије показују да чак и мали залогај тамне чоколаде дневно може допринети здрављу срца и смањити ризик од дијабетеса.
То је вероватно зато што какао садржи много флаванола - епикатехина и катехина - антиоксидативних спојева за које се зна да побољшавају проток крви.
Остале намирнице које садрже флаваноле су зелени, оолонг и црни чај, црно вино, кељ, лук, бобице, агруми и соја.