Срби ВОЛЕ ПРАСЕТИНУ - Ево зашто је добро да је једете чешће и који је НАЈЛАКШИ ПОСТУПАК за ПРИПРЕМУ печења
Није компликован процес, све што вам треба је рерна, со и наравно месо.
Многи мисле да је прављење печења "наука" за који је потребна професионална опрема или велика вештина, али уз мало труда савршено печење можете направити и сами код куће! Одличан је избор за празничну трпезу.
У току су преславе у многим крајевима Србије, па будите спремни да угостите госте.
Уколико нисте у могућности да напољу печете прасе, јер живите у стану, а желите да га зачините по свом укусу и уз то не желите да печете цело јер вам толика количина меса није потребна, дајемо вам рецепт како да припремите прасеће печење у рерни.
Поступак:
Припремите прасеће месо, добро га оперите и осушите. Затим га усолите добро прво са унутрашње стране, а затим и са спољашње. Након тога га зацесите како би врелина продрла испод дебеле свињске коже.
Прасетину стављамо у хладну рерну на 250 степени пет минута, а затим смањујемо на 180 степени и печемо до 3 сата и 30 минута уз доливање воде.
Када запазите да је вода нестала долијте још и повремено преливајте печење са водицом која је испод меса. Након овога месо окрените да се пече са доње стране сат времена, а затим још једно вратите да се кожица зарумени на тихој ватри до сат времена.
За вас смо припремили још један рецепт.
Састојци:
- 3,5 кг прасетине
5 кашичице соли
3 кашике сирћета
6 кашика уља
2 кашичице алеве паприке
Припрема:
Прасеће месо бирајте према томе шта волите, да ли је ваш избор бут, плећка или ребра - узмите шта год волите. Оперите месо и осушите га папирним убрусом, а затим засеците кожу у два смера да добијете шару, ромб који ће олакшати печење, а кожа ће бити хрскава.
Здравствене предности свињетине: Зашто је треба уврстити у исхрану
Богатство здравих масти
Свињетина садржи есенцијалне масноће нужне за здравље организма. Одаберите круте делове свињетине с мањим уделом масноћа, попут оних с око 6% масноће на 100 грама меса. Уклањањем вишка масноће, свињетина постаје извор незасићених масти, што је важно за уравнотежену прехрану.
Високи протеин: Свињетина је изванредан извор протеина, пружајући половину препоручене дневне количине у само 100 грама меса. Протеини су кључни за регенерацију ткива и изградњу мишићне масе.
Обиље витамина: Свињетина је богата витамином Б12, осигуравајући чак 70% препоручене дневне количине у само 100 грама меса. Витамин Б12 кључан је за оптимално функционирање организма.
Важни минерали: Цинк, фосфор, селен, гвожђе и магнезијум су кључни минерали присутни у свињетини. Они подстичу раст ћелија, јачају имунолошки састав те одржавају здравље зуба и костију.
Низак ниво уљених хидрата: Свињетина је сиромашна угљеним хидратима, што је идеално за оне који желе контролисати унос угљених хидрата или имају дијабетес. Печени свињски бут и сланина имају занемарљив део угљених хидрата, чинећи их савршеним избором за уравнотежену прехрану.
Уврстите свињетину у свој јеловник како бисте искористили све ове здравствене бенефите и одржали балансирану прехрану.