Ово ПОВРЋЕ је ОБАВЕЗНО у ТОКУ ЗИМЕ - Смањује упале, одлично је за ИМУНИТЕТ и срце, помаже да смршате
Има га од почетка јесени до краја пролећа!
Празилук припада истој породици поврћа као и лук, љутика, млади лук, власац и бели лук. Од свих врста лука, он је најблажег укуса и нема јак мирис. Има мало калорија, има гвожђе, витамин Е, фолну киселину и влакна.
Може се брати од почетка јесени до краја пролећа. Зато је празилук важна намирница, посебно зими, када је избор поврћа прилично мали. Празилук има бројне здравствене предности, а ми смо за вас одабрали три.
НЕ ЈЕДЕ СЕ МЕСО, ИЗБЕГАВАЈТЕ ОВЕ ПОСЛОВЕ - Данас славимо СВЕТОГ Алимпија, изговорите ову молитву за здравље и напредак
Овако се ПРАВИЛНО ГАСИ СЛАВСКА СВЕЋА - Домаћин мора да испоштује обичај који се изводи на следећи начин
1. Смањује упалу и добро је за срце
Празилук долази из породице "allium порум", која такође укључује лук и бели лук. Неколико студија повезује alliume са смањеним ризиком од срчаних болести и можданог удара. Празилук садржи неколико корисних спојева за које се сматра да смањују упалу и штите срце.
Кемпферол садржан у празилуку има протуупална својства, а храна богата кемпферолом повезана је с мањим ризиком од срчаног удара или смрти од срчаних болести. Надаље, празилук је добар извор алицина и других тиосулфината, који су једињења сумпора која могу бити од користи за срце снижавањем холестерола и крвног притиска, преноси "Healthline".
2. Помаже варење
Празилук је богат влакнима за која се зна да су добра за пробаву. Ово поврће садржи и пробиотике, а затим производи кратколанчане масне киселине, као што су ацетат, пропионат и бутират. Истраживања сугерирају да исхрана богата пребиотицима може помоћи вашем телу да апсорбира важне храњиве супстанце, што може побољшати целокупно здравље.
3. Одлично је ако желите да смршате
Као и већина поврћа, празилук може потакнути губитак тежине. Празилук је добар извор воде и влакана, који могу спречити глад, а најбољи део је то што ћете се осећати сити.