Знате ли да постоје различите ВРСТЕ ГАСОВА? Доктор открива 5 ТИПОВА, од ДРУГОГ сви страхују, а не знају да у ствари значи ОВО!
Испуштање гасова је сасвим природан процес који настаје као резултат варења. Многим људима је непријатно да причају о њима, а већина чан ни не зна да постоји 5 типова гасова. Доктор открива у којим случајевима надимања треба поразговарати са лекаром.
Сви се трудимо да то сакријемо, али хајде да будемо искрени - сви ми испуштамо гасове.
Веровали или не, не постоји само једна врста голуба. Мирис, учесталост, па чак и температура могу да варирају у зависности од исхране и варења.
А како се празнична сезона приближава, посластице и већи оброци којима се препуштате могу такође довести до тога да се испуштање гасова промени. Иако је најчешће због промене начина живота, у неким случајевима необични гасови могу указивати да нешто није у реду у вашем телу.
Прети ли СРБИЈИ злогласна 'БОЛЕСТ X'? Стручњаци предвиђају шта би могло изазвати следећу ПАНДЕМИЈУ и одакле ће се проширити
Вирус типа А ХАРА СРБИЈОМ - Ако имате симптоме ЛЕЧИТЕ СЕ бар 7 дана, код компликације болести могућ је СМРТНИ исход
Према др Филипу Мејхеду - консултанту гастроентерологу у болници - постоји пет уобичајених типова гасова. И сваки вам може рећи нешто о вашем општем здрављу.
Пре него што уђемо у ситна цревца, можда ћете се запитати заштп заправо испуштамо гасове.
Флатуленција (вулг. прдеж) је гас који је прошао кроз наш гастроинтестинални систем и ослобођен је кроз ректум, објаснио је др Мејхед.
- Узроци се разликују, али често су повезани са варењем или гутањем ваздух док једете или пијете, рекао је он.
1. Тихи смрдљивци
Да ли сте икада покушали да потајно испустите гас, а око вас се раширио мирис трулих јаја?
Др Мејхед је рекао да су прдежи који смрде или имају арому покварених јаја обично резултат "хране која ослобађа сумпор током варења".
Ако вам очи засузе кад год га пустите, то може бити знак да морате да одустанете од одређене хране.
Гастроентеролог је указао на одређене намирнице са високим садржајем сумпора које су популарне око Божића - карфиол, броколи, купус и прокулице.
Колоније бактерија у вашем цреву такође могу бити криве.
- Понекад, када су ваши гасови заиста непријатни, то је резултат цревне бактеријске колоније које производе гасове попут угљен-диоксида, водоника и метана, додао је др Мејхед.
2. Безмирисни гасови
Ако, с друге стране, ваши "ветрови" немају мирис, то је вероватно знак да гутате ваздух док једете или пијете, рекао је др Мејхед.
Гасови без мириса обично се састоје од азота, кисеоника, угљен-диоксида и малих количина других гасова, објаснио је он и додао да је то "најчешћа врста".
3. Прекомерно надимање или гасови повезани са надимањем
Др Мејхед је рекао: - Ако имате често, прекомерно надимање, може се осећате као да морате чешће да имате велику нужду или да морате хитно да идете у тоалет.
Ваша нелагодност може имати неколико узрока. Први је храна која надима.
Али прекомерно испуштање гасова и надимање такође могу бити знак да имате синдром иритабилног црева (ИБС).
Ово је уобичајено стање које утиче на пробавни систем и изазива симптоме као што су грчеви у стомаку, надимање, дијареја и затвор, који се временом појављују и нестају.
Нетолеранција на лактозу – када не можете да разградите ензиме који се налазе у млечним производима – такође може бити узрок ваших невоља.
- За појединце са нетолеранцијом на лактозу, празнична сезона може донети додатни изазов, јер уживање у посластицама попут чоколаде може довести до непријатних симптома. Само будите свесни проблема и умерени, рекао је др Мејхед.
4. Врућ ветар
Према др Мејхеду, гасови који су топли могу бити узроковани зачињеном храном.
- Ова врста гаса настаје као резултат једења хране богате капсаицином, као што су чили или зачини, објаснио је он.
. Можда би било најбоље избегавати [састојке] који доносе топлоту - буквално.
5. Нормалан гас
Као што смо приметили, гасови су сасвим нормални и обично није нешто због чега би требало да бринете ако их пуштате напоље током дана.
- У малим количинама, ова врста гаса је сасвим нормална и само је природни нуспродукт варења, објаснио је др Мејхед.
- Када једете, гутате ваздух, а ваше цревне бактерије производе гасове док разграђују храну - тако једноставно."
Како моја исхрана утиче на гасове?
Др Мејхед је рекао: - Ваша исхрана и бактерије у вашем дебелом цреву имају огроман утицај на количину гаса коју производите.
- Уравнотежена, разноврсна исхрана је важна – не само за вашу килажу, већ и за здравље црева како бисте смањили вероватноћу прекомерног надимања.
- Можда неће бити лако током празничног периода, али ако имате специфичне дијеталне осетљивости или нетолеранције, као што је нетолеранција на лактозу, још је важније да прилагодите своју исхрану и потражите савет од лекара.
Ако не једете разноврсну храну и држите се истих врста оброка дневно и недељно, такође можете постати надути.
Како је то рекао др Мејхед: - Недостатак разноврсности у вашој исхрани може довести до ниске разноликости бактерија у цревима и изазвати прекомерно надимање.
- Иста ствар се може десити као резултат прекомерног раста бактерија у танком цреву (СИБО), што може довести до проблема са апсорпцијом хранљивих материја и могућих пробавних симптома попут прекомерног надимања.
- Ако сумњате на ове основне факторе, обратите се медицинском стручњаку.
Када треба да будем забринут?
"Испуштање гасова је природно као и дисање, рекао је др Мејхед.
Али постоје одређене ситуације о којима треба разговарати са лекаром.
Посетите лекара ако осећате следеће симптоме заједно са надимањем:
- Крв у столици
- Необјашњиви губитак тежине
- Тешки бол у стомаку (абдомену)
- Квржица у стомаку
Све ово може бити знак рака црева.