Рецепт за ЦЕПКАНИ АЈВАР - Укус је далеко бољи од обичног, потребно вам је шест састојака, а конзерванса минимално
Право је време да направите себи порцију ајвара за зиму, ако то већ нисте урадили. Рецепата је доста, на први поглед сви су исти, али разлика у укусу је увек велика.
Што једноставнији рецпет, то боља укус. У зависности од тога да ли волите да мажете ајвар на хлеб или разна пецива, користите га за припрему разних рецепата, или више волите да га сервирате као прилог уз неко месо или сухомеснате прерађевине, можете бирати и рецепт. Постоји млевени који је лако размазив, али и цепкани, који домаћице све више припремају.
За разлику од млевеног, цепкани се доста краће припрема, а арома паприке остаје далеко интензивнија него што је случај са млевеним.
Уколико више волите цепкани, ево како да га припремите.
Потребни су: 7 кг свеже црвене паприке, со, шећер, есенција, уље и кесица конзерванса.
Паприку испећи, а затим је оставити да одстоји у пластичној кеси или џаку, бар два сада. Џак пробушити и оставити да вода из паприка исцури. Након тога извадити паприке, и једну по једну ољуштити, а затим сецкати их уздужно, тако а образују ситне траке.
Садржај ставити у велику шерку и кувати их на сопственој води док не испари. У шерпу додати: 2 кашике есенције и две кашике шећера. Са стране загрејати 2 дл уља и сипати их на вреле паприке да се испрже. Оставити све на 15 минута на шпорету уз мешање.
На крају у топли ајвар додати кесицу конзерванса и целу смесу пресути у стерилисане тегле. Укус ће вас одушевити.