Рецепт за ЈЕСЕЊУ КАФУ коју обожава Ана Ивановић - Калоричан и ЗДРАВ напитак од БУНДЕВЕ, штити и од многих БОЛЕСТИ
Калоричан и здрав напитак: Кафа од бундеве, укус и мирис јесени у шољици.
Сезона бундеве је пред нама, а то значи да осим пите, можете спремити себи и укусан напитак - кафу са бундевом. Тренутно једна од најпопуларнијих ствари на свету јесте управо лате са укусом бундеве, односно "пумпкин спице latte".
С обзиром на то да је јесен, а са њом и бундеве увелико стижу, идеално је време да направите кафу са бундевом - једноставна је за спремање, а осим састојака које ћете користити, потребни су вам блендер и џезва за кафу, и свакако шоље из којих ћете пити ово јесење задовољство.
Конзумирањем овог напитка се похвалила и прва тенисерка света Ана Ивановић на друштвеним мрежама.
Ана је рекла да је коначно узела да проба лате кафу са укусом бундеве којом су сви опседнути у последње време. Не морате да је пазарите, већ то можете да сазнате и ако је сами направите уз рецепт који доносимо са сајта FoodNetwork.
Састојци:
1 шоља млека
2 кашике пиреа од бундеве
1 кашика шећера
1/4 кашичице бундевиног зачина, плус за посипање
1/4 кашичице екстракта ваниле
1/4 шоље врућег еспреса или јаке скуване црне кафе
по жељи шлаг за сервирање
Припрема
Помешајте млеко, пире од бундеве, шећер, зачин за питу од бундеве и ванилу у посуди средње величине која може да иде у микроталасну пећницу. Покријте посуду пластичном фолијом и пробушите малу рупу.
Држите у микроталасној док се млеко не загреје, око минут, два. Енергично мутите док смеса с млеком не постане пенаста, око 30 секунди. Сипајте еспресо или кафу у велику шољу и додајте у то пенасто млеко. На врх ставите шлаг, поспите зачином за питу од бундеве и уживајте.
Бундева има квалитете и воћа и поврћа истовремено. То је чини идеалном за комбинације са другим врстама воћа и поврћа. Позната је по томе да има веома висок садржај каротиноида, као и да нас чува од појаве ћелија рака. Такође, бундева нас штити од проблема са бубрезима и обољења кардиоваскуларног система. О томе је говорио и гастроентеролог др Воја Перишић, а нема сумње да је кафа са бундевом, популарно пумпкин спице latte, освојила цео свет.
Бундеве су лако пробављиве и нутритивно богате намирнице. Многе жене знају да се бундеве користе и у козметичке сврхе, јер негују и хране кожу. Осим тога, бундева нема пестициде.
"Бундеве неутрализују деловање слободних радикала који могу да изазову бројне болести попут рака и проблеме у раду срца. Било како можете да је припремите. Бундева не може никоме да нашкоди, она месецима не мења састав. Можете да је ставите у подрум, шпајз, на терасу, покрите је и неће изменити састав. Италијани у кафетерији пију кафу са бундевом. То је много укусно. Уносимо антиоксиданс и на тај начин. Морамо да бранимо тело", рекао је др Перишић.