Ево шта се ДЕШАВА са ОРГАНИЗМОМ када уврстите РИБУ у свакодневну ИСХРАНУ - Многи НЕ ЗНАЈУ колико је ЗДРАВА
Почео је пост и права је прилика да је уврстите у свакодневну исхрану!
У Србији, риба у исхрани је неправедно запостављена. С обзиром да садржи омега-3 и омега-6 масне киселине, беланчевине, витамине, минерале и да је нискокалорична, нутриционисти препоручују да се бар два пута недељно нађе на трпези. Будући да је пост почео сигурно ће се бар два пута недељно наћи на вашој трпези уколико постите.
Пре свега, риба је богата беланчевинама које, за разлику од меса, не садрже штетне засићене масти, а снабдевају нас неопходним аминокиселинама. Доказано је да омега-3 и омега-6 незасићене масне киселине, којима риба обилује, изузетно повољно делују на срце и крвне судове. Најбоља илустрација су Ескими, народ у чијем је јеловнику свакодневно заступљена риба, код којих су инфаркт и друга кардиоваскуларна оболења права реткост.
Познато је и да омега-3 масне киселине смањују ниво триглицерида и холестерола у крви, смањују притисак, крв чине ређом и на тај начин умањују ризик од појаве тромбозе. Редовном употребом може се спречити отврднуће артерија и поправити проток крви на критичним местима у срцу и мозгу. Риба се препоручује и реуматичарима и оболелима од псоријазе.
Највећи број риба је врло богат витаминима, нарочито Б групе (драгоцени за правилан рад нервног система) и минералима као што су фосфор, калцијум, цинк, натријум, калијум, бакар, гвожђе, селен и јод, који је важан за правилан рад штитне жлезде.
Како је лако и брзо сварљива, риба је идеална намирница за оне који желе да изгубе килограме, као и за спортисте. Риба се препоручује свима, почев од деце, преко трудница и реконвалесцената до старијих људи.
Уколико риба буде редовно заступљена на вашој трпези, врло брзо ћете повећати отпорност организма на штетне утицаје из околине. Данас је то веома важно за живот у градској средини.
Проценат масноћа у риби варира од врсте до врсте. Највише омега-3 масних киселина има у масној риби из хладних вода као што су харинга, лосос, скуша, туна, сардела, као и у језерској пастрмци.
Што се припремања тиче, највише хранљивих материја се сачува кувањем на пари, а боље је и када се кува и пече него када се пржи.
ОД ОГРОМНЕ ТУГЕ ДОБИЛА САМ РАК: Српску глумицу СМРТ мужа начисто дотукла, од болести се лечила на НЕОБИЧАН НАЧИН
КОШТА МАЊЕ ОД 200 ДИНАРА: Наравите СМЕСУ која ЧИСТИ ЦРЕВА од ПАРАЗИТА, детоксикује, ПОДСТИЧЕ МРШАВЉЕЊЕ
Наводимо против којих болести и тегоба рибље месо делује као лек:
- акне
- анемија
- анксиозност
- болести крвних судова
- болести срца
- гојазност
- губитак памћења
- депресија
- импотенција
- имунодефицијенција
- неплодност
- несаница
- осторопороза
- повишен крвни притисак
- предменструални синдром
- проблеми са кожом
- проблеми у менопаузи
- проблеми у трудноћи
- синдром хроничног умора
- смањује ниво триглицерида у крви
- снижава ниво липида
- стрес
- успорава процес старења
- хипертироза
Поред тога што риба спада у здраву храну, код неких особа се јавља преосетљивост на рибље месо па би такве особе требало да избегавају рибу у исхрани.