Салата по рецепту Тање Савић - Због једног састојка је веома здрава, јача крв, чисти јетру и одличан је за ПРОБАВУ
Познато је да црвени купус има одличан ефекат на пробаву јер помаже телу да производи жуч. То значи да спречава проблеме попут лошег варења или констипације. Сок од купуса је такође врло ефикасан код третирања чирева, нарочито пептичког чира.
Тања Савић откирла је рецеп за салату коју спрема својим синовима. Главни састојак је црвени купус, припрема је једноставна, а укус веома занимљив због осталих састојака који дају посебну арому.
Након рецепта у наставку текста сазнајте и како црвени купус утиче на здравље организма.
Потребно је:
- црвени купус
- шака сусама
- зачини по жељи
- ораси
- црвени купус
Припрема:
Сусам испржите на тигању, док не добије смеђу боју. Уље вам није потребно јер сусам садржи уље. Салату зачините по избору. Додајте сусам.
На крају, умешајте орахе.
Црвени купус је одличан за крв.
Веома је богат минералима што доприноси бољем раду метаболизма, пре свега у прочишћавању крви. Зато се сматра веома значајном намирницом за детоксикацију. Добро утиче на рад целог организма.
Због тих својстава треба да је заступљен у исхрани свих људи, здравих и болесних, како младих тако и старијих.
Делотворан је и у случају артрозе, гастритиса, колитиса, замора, проблема са акнама, дерматозе, инсуфицијенције бубрега, јетре и опстипације.
Побољшава пробаву.
Познато је да црвени купус има одличан ефекат на пробаву јер помаже телу да производи жуч. То значи да спречава проблеме попут лошег варења или констипације. Сок од купуса је такође врло ефикасан код третирања чирева, нарочито пептичког чира.
Помаже у случају кашља.
Сируп од црвенога купуса смирује кашаљ.
Смањује ниво холестерола и чисти јетру.
Још једна предност црвеног купуса је то што снижава холестерол и мокраћну киселину, захваљујући великој количини сумпора коју садржи. Та количина је заслужна за његову карактеристичну арому. Нивои холестерола и мокраћне киселине се смањују услед ових фактора:
Благотворно делује на желудац.
Три непуне цаше сока свежег купуса на дан најбољи су лек за чиреве на желуцу, али се може пити и превентивно јер благотворно делује на желудац.
Лечи промуклост.
Да не би остали без гласа, многи певачи пре изласка на сцену попију шољицу непосољене супе од купуса, у коју је умешано један жуманце.
Пун је антиоксиданата.
Купусов сок садржи велику количину антиоксиданата и витамина А, Ц и Е, који вам помажу да одржите кожу хидрираном, меком, глатком и сјајном. Још једна предност конзумирања црвеног купуса је то што поспешује стварање колагена, односно блокова који везују кожу и ткива у телу, те одржава здравље ваших мишића и коже.
Погодује дијабетичарима.
Конзумирање црвене верзије овог поврћа ће вам помоћи да контролишете ниво шећера у организму захваљујући свом природном инсулину. Оно такође садржи мало калорија и угљених хидрата што ће умањити вашу глад, а неће повећати телесну тежину. Добра идеја је да укључите црвени купус у виду салате или цеђених сокова, како бисте избегли глад.