Савршена кожура и месо које се ОДВАЈА ОД КОСКЕ - Печено пиле по овом рецепту је савршено, а све мења један састојак
Многи га имају у кухињи, а сигурно вам није пало на памет колико је добар у овој комбинацији.
Не постоји бољи ручак за целу породицу од печеног пилета. Ево како да вам кожица испадне хрскава, месо савршено испечено и да добије лепу боју, а све уз помоћ једног трика и једног састојка који потпуно мења све.
Састојци:
- 1.5 - 1.8 кг пиле
- 2-3 листа ловора
- 1 касичица зрна бибера
- 1/2 главице лука
- 1 касика вегете, плус за посипање преко цело пиле
- 1/2 лимуна
- 3-4 гранчица мајчине душице
- мало уља
Опрано пиле треба да се добро обрише са папирном крпом, споља и изнутра.
Посипите унутрашњост пилета са кашиком вегете, додајте бибер у зрна, ловоров лист. На четвртине поделите лук и лимун и гранчице свеже мајчине душице и убаците у унутрашњост пилета.
Затворите са чачкалицом.
Са једним парчетом кухињског конца завежите ноге а другом, преко прса и крилца да не би изгорела при печењу.
Добро науљите цело пиле и поспите прво са сољу па са вегетом. Добро измасирајте да се со и вегета прилепе за кожу.
У плех у којем ћете пећи, наспите око 2 прста воде.
Загрејте пећницу на 220 степени.
Ставите да се пиле пече на јачој ватри за 15 минута па смањите на 200 степени и продужите са пецењем. Време печења зависи од величине пилета. Код нас једно пиле је од 1.5 кг -1.8 кг и пече се око 1 сат и 45 минута.
После 45 минута пецења, кад видимо да се кожа добро заруменила окренемо да се и друга страна зарумени - прса доле, неких 30 мин. Поново окренемо пиле да страна што је била доле добије хрскаву корицу и печемо још десетак минута.