Savršena kožura i meso koje se ODVAJA OD KOSKE - Pečeno pile po ovom receptu je savršeno, a sve menja jedan sastojak
Mnogi ga imaju u kuhinji, a sigurno vam nije palo na pamet koliko je dobar u ovoj kombinaciji.
Ne postoji bolji ručak za celu porodicu od pečenog pileta. Evo kako da vam kožica ispadne hrskava, meso savršeno ispečeno i da dobije lepu boju, a sve uz pomoć jednog trika i jednog sastojka koji potpuno menja sve.
Sastojci:
- 1.5 - 1.8 kg pile
- 2-3 lista lovora
- 1 kasičica zrna bibera
- 1/2 glavice luka
- 1 kasika vegete, plus za posipanje preko celo pile
- 1/2 limuna
- 3-4 grančica majčine dušice
- malo ulja
Oprano pile treba da se dobro obriše sa papirnom krpom, spolja i iznutra.
Posipite unutrašnjost pileta sa kašikom vegete, dodajte biber u zrna, lovorov list. Na četvrtine podelite luk i limun i grančice sveže majčine dušice i ubacite u unutrašnjost pileta.
Zatvorite sa čačkalicom.
Sa jednim parčetom kuhinjskog konca zavežite noge a drugom, preko prsa i krilca da ne bi izgorela pri pečenju.
Dobro nauljite celo pile i pospite prvo sa solju pa sa vegetom. Dobro izmasirajte da se so i vegeta prilepe za kožu.
U pleh u kojem ćete peći, naspite oko 2 prsta vode.
Zagrejte pećnicu na 220 stepeni.
Stavite da se pile peče na jačoj vatri za 15 minuta pa smanjite na 200 stepeni i produžite sa pecenjem. Vreme pečenja zavisi od veličine pileta. Kod nas jedno pile je od 1.5 kg -1.8 kg i peče se oko 1 sat i 45 minuta.
Posle 45 minuta pecenja, kad vidimo da se koža dobro zarumenila okrenemo da se i druga strana zarumeni - prsa dole, nekih 30 min. Ponovo okrenemo pile da strana što je bila dole dobije hrskavu koricu i pečemo još desetak minuta.