Напитак од сремуша- ДЕТОКС ЧУДО уклања све отрове! Пролећна бомба за имунитет, спречава упале
Можете је пронаћи у готово свакој шуми током пролећа, идеална је за салату, а постоји и рецепт за мелем
Сви љубитељи белог лука одушевиће се са сремушом, који има доста јачи мирис од свог питомог рођака. Реч је о самониклој биљци, која расте у влажним листопадним шумама, долинама и уз потоке до 1900 метара надморске висине.
Познат је и под именима дивљи лук, шумски лук или медвеђи лук. Назив медвеђи лук добио је као истинска пролетња посластица медведима који се буде из зимског сна.
"Ово није иста особа" Дара Бубамара променила ЛИЧНИ ОПИС у фотошопу - пратиоци се држе за главу од блама! (ФОТО)
"Појавила ми се КРВ У МОКРАЋИ": Татјани Поповић ИСХРАНА спасила живот, са 18 година се суочила са СТРАШНИМ сазнањем
Лековитост сремуша
Будући да расте с почетка пролећа, сремуш је као створен за пролећно чишћење организма. Данас му многи дају предност над белим луком, јер расте самоникло, није онечишћен, а и лековитији је од питомог рођака.
Сремуш садржи allicin, етерична уља, алисулфиде и полисахариде. Млади листови садрже 20 до 50 мг витамина Ц и каротен. Конзумирање свеже биљке веже на себе отрове и масноће из крви, крвних судова, црева и желудца те их избацује из тела.
У облику тинктуре упија масти и помаже чишћењу организма од високе количине ЛДЛ холестерола. Сремуш је подцењено, али делотворно средство за снижавање високог крвног притиска.
Кура овог лука одмара јетру од лекова и на два до три месеца стабилизује крвни притисак. Лековити делови биљке су млади пролетњи листови који се беру у априлу и мају, а подземне луковице које се скупљају у летним и јесењим месецима.
Можете ископати целе биљчице и посадити их у свом дворишту, након чега не захтевају никакву бригу.
Како да припремите лековити сок од сремуша:
Ситно исецкајте листове сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника. Добијени сок складиштите у стакленој тегли. Можете конзумирати по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан или га сипајте у јогурт или воду, а најбоље је да га једете као салату док је свеж.
Мелем је за плућа, помаже код бронхитиса, а ево како да га припремите у овом случају!
10 листова сремуша кувајте 5 минута у 250 мл белог вина, па процедите течност. Додајте кашику меда, промешајте. Оставите да се охлади, па добијено вино пијте постепено у гутљајима током дана пре јела. Овај третман се примењује 10 дана.