ШТА ЈЕ ЗДРАВИЈЕ, МАСЛАЦ ИЛИ МАРГАРИН? Одговор ће вас сигурно ИЗНЕНАДИТИ!
Решена дилема.
Потрошачи су неретко у дилеми када доносе одлуку о куповини маслаца или маргарина. Маслац важи за нездраву намирницу с високим уделом холестерола, док се маргарин приказује као здравија и јефтинија алтернатива.
НЕ БАЦАЈТЕ ИХ! Остатке хране можете искористити паметно и ЗДРАВО!
Што се тиче калорија, не постоје веће разлике између маслаца и маргарина. У сто грама једног и другог налази се око 720 калорија и удио масноће од 80%. Маслац садржи више животињских, засићених масних киселина, те 230 мг холестерола. С друге стране, маргарин се производи на биљној бази и садржи незасићене масне киселине које помажу у снижавању холестерола.
Маслац је, као животињски производ, богат витаминима А и Д топивим у мастима. Како би надокнадили недостатак тих витамина у маргарину, произвођачи их засебно убацују у смесу током производње.
ЛЕК ЗА НЕРВОЗУ И ДЕПРЕСИЈУ: Освежавајућа лимунада са лавандом - опушта и успављује!
Но, маргарин није нужно здравији. Наиме, уз корисне незасићене масне киселине садржи и тзв. транс масне киселине које настају поступком укрућивања уља. Транс масне киселине повећавају штетни ЛДЛ холестерол који може зачепити крвне жиле и узроковати срчани удар. Истовремено смањују добар ХДЛ холестерол који одстрањује лош холестерол из организма. Податак о транс масним киселинама скрива се на паковању маргарина.
Најздравији маргарин не садржи уља и конзервансе, има мало соли и пуно незасићених масних киселина. Како би се осигурала мазивост маргарина без поступка укрућивања уља, неки произвођачи користе природно чвршће кокосово или палмино уље.
ПРЕТЕРАЛИ СТЕ СА ТРЕНИНГОМ? Ево како да се што пре решите УПАЛЕ мишића!
Дневни унос маслаца или маргарина не би требао бити виши од 70 до 80 грама. Здраве алтернативе су маслиново уље и репичино уље који садрже више незасићених масних киселина и омега-6 масне киселине које тијело не може самостално произвести. Такођер, здравија су хладно прешана биљна уља.