СУПЕРХРАНА: Свињска МАСТ НЕ ГОЈИ, садржи ВИТАМИН Д и обиље доброг холестерола, БОЉИ избор од уља
Слободно је вратите на тигањ!
Свињска маст била је готово основна намирница у кухињама ниших бака, а онда су је прогласили нездравом, главним изазивачем холестерола, срчаних проблема и проблема са килограмима. Нико није узео у обзир колико су људи у прошлости били активнији физички, обављали тешке послове и радили управо хранећи се белим хлебом и машћу, а данас када на располагању имамо разна уља и намирнице које се сматрају здравим патимо од хроничног умора и недостатка енергије.
Истраживање које је спроведено у оквиру BBC-jeve емисије "Веруј ми, ја сам лекар" још 2015. године доказало је да је свињска маст здрава.
СТРУЧЊАЦИ НАПОКОН ОТКРИВАЈУ: Ево да ли је здраво спавати са љубимцем!
ПОВЕЋАВА ХЕМОГЛОБИН: Овај МЕЛЕМ помаже у јачању имунитета, код АНЕМИЈЕ, узима се УЈУТРУ, подиже енергију
Између уља и масти – бирајте маст
У оквиру емисије, група истраживача имала је за циљ да одговори на питање "са којим масноћама и уљима је најбоље кувати?". Групи добровољаца су дали разне масти и уља – укључујући сунцокретово уље, биљно уље, кукурузно уље, хладно цеђено уље репице, маслиново уље (рафинисано и екстра девичанско), путер и маст – и замолили их да користе производе у њиховом свакодневном кувању. Од добровољаца је такође затражено да сакупе остатке уља након кувања, што је потом анализирао истраживачки тим из "Леицестер School оф Pharmacy" na Универзитету "Де Монтфорт".
Један од истраживача, Мајкл Мосли, објашњава да када се уља и масти загревају приликом пржења или кувања, њихова молекуларна структура се мења и долази до оксидације која реагује у додиру са кисеоником како би стровила липидне пероксиде који када ужекну, оксидирају.
Претходна истраживања сугерисала су да конзумирање или удисање алдехида може повећати ризик од срчаних болести и рака. У емисији BBC, истраживачки тим је открио да су уља богата полинезасићеним састојцима – пре свега кукурузно и сунцокретово уље – генерисала „веома висок ниво алдехида“.
Сунцокретово и кукурузно уље су у реду све док нису изложени топлоти, као што је пржење или кување
Пуна је холестерола? Да, али оног доброг. А има и витамина Д…
Свињска маст је врло богата холестеролом, али конзумирањем свињске масти, регулише се самопроизводња холестерола у телу. Иначе, превише низак ниво холестерола у крви повезан је са већим бројем смртности, депресијом, суицидним и агресивним понашањем и Alchajmerom. Nivo холестерола у масти је заштитник здравља, а не опансност по исто.
После рибљег уља, свињска маст је највећи извор витамна Д. Али важно је да купујемо маст од домаћих свиња, које имају приступ светлости за синтезу витамина Д. Купујет маст од месара који могу да вам кажу како су свиње узгајане.
Кокосово уље, које је такође веома здраво, када се ортити у припрми јела, оставља укус. Јело поприми благ укус кокоса, а то не прија увек и свакоме. За динстање и дубоко пржење, свињска маст је идеална јер је неутрална.
Животињске масти повећавају ризик од срчаних обољења, тако су говорила нека истраживања, али доказано је да је у периоду када је свињска маст била у употреби, стопа ових обољења била врло ниска. Свињска маст одличан извор витамина Б и минерала.
Можемо да закључимо на крају да нема потребе да се одричете добре старе ужине, кришке хлеба са мало масти и туцане паприке, само умерено, а можете и крофне пржити на масти, једном недељно, обрадујте себе и укућане.