"Појавила ми се КРВ У МОКРАЋИ": Татјани Поповић ИСХРАНА спасила живот, са 18 година се суочила са СТРАШНИМ сазнањем
Након што је са само 18 година сазнала да болује од карцинома бубрега, суочила се са проблемом око хемиотерапија
Са 18 година, двадесетак дана од пунолетства, Татјана Поповић суочила се са страшним сазнањем да болује од карцинома бубрега. Операција, зрачење и хемотерапије довеле су је на руб живота, а једина сламка спаса у том тренутку била је макробиотичка исхрана, захваљујући којој је Тања данас са својим најмилијима и притом је успешна млада жена, први сертификовани "health coach" у нашој земљи, аутор, предавач, креатор и организатор неколико различитих програма, укључујући "5 дана детокс програм".
"Health Coach" је у погледу саветовања за режим исхране сличан послу нутрициониста, али поред тога он обухвата опште стање човека – његов однос са породицом, партнером, испуњеност послом и питање свеукупне испуњености.
Уз помоћ престижног холивудског консултанта макробиотике Мине Добић, након операције, одлучила је да пружи шансу овом режиму исхране и савлада његове основе. Хемотерапије је била прекинула, јер их је изузетно тешко подносила.
Татјанине савете и одговоре погледајте у наставку.
Крварење десни ПРВИ ЗНАК УПОЗОРЕЊА - Ево како ћете знати који ОРГАНИ су угрожени по стању у којем се налазе ЗУБИ
Крвна СЛИКА НИЈЕ ДОБРА уколико ПОКАЗУЈЕ ове ВРЕДНОСТИ: Саветница за исхрану открила ДОМАЋИ ЕЛИКСИР за побољшање параметара (РЕЦЕПТ)
Први симптом који се јавио и који ме је навео да се обратим доктору, без икаквих претходних назнака или болова, била је крв у мокраћи. Након свих анализа и прегледа, постављена је дијагноза упале мокраћне бешике. Интуиција моје мајке је говорила да је потребно да се прегледи понове, те да одем на ултразвук, на ком је откривено да је леви бубрег увећан и да је првобитно постављена погрешна дијагноза, јер су тада открили да заправо имам карцином левог бубрега. Недуго после операције, у току које ми је одстрањен леви бубрег, имала сам 10 зрачења, а потом и почетак хемиотерапије, коју сам својевољно прекинула након 5 дана. Одлучила да је здрава исхрана пут излечења којим желим да идем, те сам комплетно променила своје навике у исхрани и стил живота. Ту је почела моја животна трансформација.
Млечни производи представљају групу намирница које сврставамо у протеине. У биљним режимима исхране су ови производи искључени, а ја лично их не конзумирам већ пуних 17 година. Разлог томе је интолеранција за млечне производе, као и жеља да смањим унос хране која може изазвати запаљенске процесе у телу. С обзиром на то да ова тема увек буди опречна мишљења
стручњака, предлажем читање литературе признатих стручњака на глобалном нивоу, попут клиничког нутриционисте Тома Обрајана - "Autoimmune fix", као и нутриционистичког биохемичара Томаса Кембела - Кинеска студија.
Најпре, изузетно је важно да утврдите основни узрок жудњи за шећером. Дајте приоритет областима свог живота којима је потребно више пажње. Свако од нас је индивидуа за себе, свако од нас другачије реагује на стрес, те свакоме од нас различите ствари могу подстакнути жељу за шећером, што напослетку резултира различитим навикама у исхрани. Ево рецепта за напитак који вам може помоћи у смањивању жудњи.
Састојци:
1. Ђумбир - јер смањује напетост мишића и ублажава стрес. Поред тога поспешује варење и
подиже ниво енергије.
2. Нана или мента - осим што штити од прехладе, опушта и умирује нервни и дигестивни систем.
3. Цејлонски цимет - који ће вам задовољити жељу за слатким, а истовремено снизити ниво
глукозе у крви.
Упутство за припрему:
Прокувајте 4 шоље воде, те у њу додајте 10 цм корена ђумбира, који сте претходно огулили и
исецкали на колутове, затим ½ шоље листова свеже нане и две кашичице цејлонског цимета. Оставите
напитак да се прохлади, те сипајте у шољу и конзумирајте.
Постоје бројне намирнице, супернамирнице и суплементи који могу подржати наш имунолошки систем. Оно што је неизоставно је бели лук, зелено лиснато поврће, цитрусно воће, ђумбир, куркума, махунарке, ферментисане намирнице попут киселог купуса и туршије, као и риба. Такође, јако је важна хидратација водом и чајевима, као и квалитетан сан.
Волела бих да сам на другачији начин спознала колико је предивно разумети храну и користити је у циљу подршке здрављу.
Позитивно размишљање је активност коју је потребно свакодневно спроводити. Чврсто верујем да мисли креирају живот. Стога, идентификујте поља свог живота којима је потребна трансформација, и крените у правцу личног развоја кроз технике која највише резонују са вама (молитва, медитација, реики, theta хеалинг, НЛП, coaching, психотерапија. Не заборавите на осмех, који је бесплатан начин да улепшате дан и себи и другима.
Наравно! Ево салате која ми је омиљена:
Састојци:
- 1 шака кеља, сецкан на трачице
- 2 шаргарепе, сецкане на коцкице
- 1 шака семенки бундеве, претходно печених
- 1 шака семенки сунцокрета, претходно печених
- 1 нар
- 3 кашике екстрадевичанског маслиновог уља
- 1 кашика лимуновог сока
- со и бибер по укусу
Припрема:
У шољи помешајте уље, лимунов сок, со и бибер. У већу чинију ставите сецкани кељ, шаргарепу и семенке. Прелијте дресинг преко салате, те све састојке мешајте рукама, отприлике 2 минута, како би омекшала влакна кеља. Уколико је потребно додајте још мало екстрадевичанског маслиновог уља, соли и бибера. Поспите бобице нара преко салате, а затим још једном све промешајте. Послужите и уживајте!
Неке од најзаступљенијих тегоба су мањак енергије, надутост, проблеми са дигестивним трактом, имунитетом, полицистичним јајницима, инсулинском резистенцијом, као и карциномима, који су, нажалост, врло распрострањени. Такође, обраћају ми се и људи који су спремни да промене начин живота и исхране, али не знају одакле да почну или немају довољно слободног времена и знање да се организују у припреми оброка.
Велики број девојака и жена које се и мени обраћају за помоћ имају управо ове здравствене проблеме. Оно што саветујем је комплетна промена стила живота, укључујући и исхрану и навике. Потребно је искључити млечне производе, глутен и рафинисане угљене хидрате из исхране (пице, колаче, торте, грицкалице и др.), а увести балансиране оброке које садрже храну у свом целовитом и најприроднијем облику (махунарке, интегралне житарице, поврће, воће, зачинско биље, зачине, рибу и друге протеине, као и здраве масти и уља, попут екстрадевичанског маслиновог, сусамовог, ланеног, маслина и других намирница).
Неопходно је увести редовну физичку активност, водити рачуна о квалитету сна и примењивати технике за контролу стреса. Уколико не знате како почети са здравом исхраном, топло препоручујем мој “21 дан програм здраве исхране”, који представља план исхране за 3 недеље, прилагођен овим здравственим проблемима.
Било да је у питању вежбање у теретани, пилатес, јога, пливање, брзо ходање, шетња или неки други облик физичке активности, оно што препоручујем је да слушамо своје тело и у складу са оним што нам оно поручује, одаберемо активност која нам највише прија, те да будемо редовни. Важно је одвојити време за себе, а уједно и за физичку активност, која умногоме доприноси оптималном нивоу здравља и вишем нивоу енергије током дана. Сетите се да здрав човек има хиљаду жеља, док болестан само једну - да оздрави. Стога, не дозволите да се овога сетите тек када вам лекар саопшти да је здравље нарушено због брзог темпа живота.