НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА: Ову ХРАНУ никако НЕ СМЕТЕ јести уколико имате високу ТЕМПЕРАТУРУ, погошава стање
Обратите пажњу
Температура је неизоставни део сезонског грипа, уме да "сломи" цео организам, те је важно шта једемо и пијемо када имамо температуру.
Нутриционисткиња Данијела Масловарић препоручује пилећу супу у емисији "РТС Ординација".
- Ова супица је одлична и ако дете уз температуру има и неку респираторну инфекцију, она помаже да се разбије слуз у бронхијама. Такође може да врати у нормалу крвну слику, када су поремећени леукоцити и неутрофили, односно параметри у леукоцитарној формули - навела је нутриционисткиња.
Крвна СЛИКА НИЈЕ ДОБРА уколико ПОКАЗУЈЕ ове ВРЕДНОСТИ: Ево како да ТУМАЧИТЕ НАЛАЗ, најбитнији параметри
Изазива КРВАРЕЊЕ, сумња да је ЗАРАЗНО: Далила Драгојевић има озбиљан ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ, мора да се ЛЕЧИ
Говорећи о чајевима који се препоручују, Масловарић каже да су то тзв. дијафоретици, у које спадају нана, камилица, цветови зове и матичњак.
Како је објаснила, они заправо прво подигну температуру, па тиме подстичу знојење и чишћење организма од токсина и тако заправо температура пада.
Када је реч о томе шта се не сме јести у данима када се тело бори са температуром, она наводи да је међу првима на листи месо.
- Пилеће и ћуреће месо даје се само ако температура не прелази 38 степени и то због оптерећења дигестивног тракта, као и због тога што месо може да повећа унутрашњу температуру. Ако температура пређе 38 степени Целзијуса онда се месо не даје све док се особа која има повишену температуру не консултује са лекаром и док он то не одобри - наглашава Масловарић.
Она упозорава да би требало избегавати и сву конзервисану храну, масну и сухомеснату храну, старе и презреле сиреве, односно качкаваље и тврде сиреве који садрже више од 45 одсто млечне масти и који могу да појачавају упалне процесе у организму.
- Све ове намирнице оптерећују дигестивни тракт, додатно загревају тело, односно подижу унутрашњу температуру због специфичног динамичког дејства хране. Чак се повећава и бол у телу, а може да дође и до неких инфекција - закључује нутриционисткиња.