ТИХИ УБИЦА СЕ НАЛАЗИ СВУДА - НИЈЕ ШЕЋЕР Ово је најсмртоноснији бели отров који једемо СВАКИ ДАН
Обратите пажњу!
Свесни смо да храна коју купујемо садржи адитиве који јој продужују рок трајања, или побољшавају њен укус. Међутим, јесмо ли свесни тога колико неки од тих адитива могу бити штетни по наше здравље?
Овако изгледа натријум-глутаминат Е621 - ово је адитив који се додаје скоро свим намирницама које свакодневно користе у ресторанима и сви то добро знају. Он се додаје јер даје интензивнији укус храни. Ово је бијели прах сличан шећеру и соли. Када се раствори у води има укус супе са месом.
Ова супстанца се може додати било којој врсти хране. Натријум-глутаминат изазива повећање апетита, преједање и гојазност. Служи за побуђивање можданих ћелија, понекад делује као наркотици, лако допире до крви у мозгу и изазива генетске промене.
Натријум-глутамат је пронађен у врстама кобасица, салама, чипсевима, готовим супама, конзервираној храни, пиву и многим другим намирницама које користимо у исхрани.
Одрасли могу истолерисати 1,5 грама натријум-глутаминат дневно, док за децу није препоручљиво више од пола грама. Данас се у свету користи више од 200 хиљада тона натријум-глутамата годишње.
Симптоми предозирања натријум-глутаминат су познати као "синдром кинеског ресторана" и обухватају : вртоглавицу, мигрену, визуелне сметње, палпитације, ометање хормонске равнотеже, мучнину, слабост, бол у грудима, и тако даље...
Открио га је Икеда Кикунае 1907. године у Јапану. Он је извршио разне експерименте који су му помогли да открије ову супстанцу која побољшава природни укус производа и побољшава укус и арому конзервиране хране, брзе хране и замрзнуте хране.
Ово се најчешће дешава у Америци јер Американци купују много хране. Када су научници после неког времена извршили експеримент на мишевима, додавали су натријум-глутамат њиховој храни, мишеви су ослепели после неког времена.
Једна од многих негативних последица употребе натријум-глутамата јесте његов негативан утицај на рецепторе језика, и постепено се временом губи перцепција о храни
У многим случајевима натријум-глутамат је разлог због ког је храна тако ускусна и због чега не можемо престати да је једемо. Поготово када је у питању брза храна, чипс, грисине генерално, готове супе и тако даље...
Ако га често конзумирате, он ће после неког времена изазвати зависност, а ви ћете почети да несвесно конзумирате храну која га садржи. Ова супстанца је корисна за произвођаче, јер тако повећавају свој профит.
Произвођачи хране имају користи од додавање Е612 храни, јер она смањује трошкове производње и поправља укус хране лошег квалитета. Будите опрезни приликом куповине хране и читајте садржај на паковању производа. Конзумирајте само природне зачине.