У ЦЕЛОМ СВЕТУ ПИЈУ НАПИТАК КОЈИ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ: Смањује ризик од болести које косе по Србији
Један напитак смањује ризик од срчаних болести и продужава животни век!
Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности у Србији, али један напитак који се пије широм света могао би да помогне у превенцији, а самим тим и да продужи живот.
Истраживање објављено у Европском журналу превентивне кардиологије показало је да је чај "магични" напитак који продужава животни век. Међутим, није ствар само попити чај, важно је и одабрати прави.
НОЛЕ ОВИМ НАПИТКОМ ЗАПОЧИЊЕ СВАКО ЈУТРО: Невероватно моћна комбинација која јача цео организам (РЕЦЕПТ)
ЗИМОГРОЖЉИВОСТ МОЖЕ БИТИ СИМПТОМ ОВОГ СТАЊА: Стручњак објашњава шта је разлог и које намирнице могу да вас загреју
У студији је анализирано више од 100.000 људи са историјом рака, инфаркта или можданог удара. Подељени су у две групе – они који пију чај три или више пута недељно и они који не пију.
У наредних седам година, колико су их научници пратили, утврдили су да они који су пили чај имају 20 одсто мањи ризик од срчаних болести и можданог удара, а мање су и шансе да умру од тих узрока.
Такође, испоставило се да они који редовно пију чај имају 15 одсто мањи ризик од смрти изазване било којим узроком.
Анализом података утврђено је да би педесетогодишњаци који редовно конзумирају овај напитак могли да оболе од коронарних болести срца или да добију мождани удар 1,41 годину касније од оних који не пију чај.
- Ефекти чаја у заштити здравља су израженији што је присутнија навика испијања овог напитка. Студије су показале да биоактивни састојци чаја, полифеноли, не могу дуготрајно да остану у телу. Зато је важно да се чај уноси редовно у дужем периоду да би се стекао кардиопротективни ефекат", каже један од водећих аутора студије Донгфенг Џију.
У истраживању, само осам одсто учесника је пило црни чај, док их је 49 одсто конзумирало зелени.
Водећи аутор др Шињен Ванг каже да су највећи ефекти примећени код зеленог чаја и највише код оних који га редовно пију.
Разлог томе је, како је објашњено, то што је добар извор полифенола, који су веома важни у одбрани од кардиоваскуларних болести.
Црни чај има мање ефекте на кардиоваскуларно здравље јер се обично ферментише, приликом чега полифеноли оксидирају. Такође, многи у овај чај додају млеко јер има јачи, горак укус, што додатно уништава његова позитивна дејства.