ОДМАХ БАЦИТЕ ИЗГРЕБАНЕ ШЕРПЕ И ТИГАЊЕ! Ни не слутите колико су опасни, могу изазвати ОГРОМНЕ ПРОБЛЕМЕ СА ЗДРАВЉЕМ
У вашој храни би се могле наћи такозване "вечне хемикалије"
Сви ми имамо омиљен тигањ који одбијамо да бацимои иако му је дршка скоро отпала и већ одавно му је прошао рок трајања.
Али доктор је упозорио да би сентименталност када је реч о прибору за кување заправо могла да штети нашем здрављу – чак и да вас изложи ризику од рака.
Др Понам Десаји објавила је видео на ТикТоку у коме објашњава зашто треба заувек да се решим изгребаних тефлонских и керамичких тигања.
Домаћа ТУРШИЈА ЈАЧА ИМУНИТЕТ, чисти црева и ПОВЕЋАВА ниво ДОБРИХ БАКТЕРИЈА, одлична је ЗА ПРОБАВУ (РЕЦЕПТ)
Прети ли ЧОВЕЧАНСТВУ НОВА ПАНДЕМИЈА? Индија се већ бори са СМРТОНОСНИМ ВИРУСОМ - изазива "ОТОК МОЗГА", ВАКЦИНА не постоји
Докторка је рекла да никада не користи изгребане тефлонске тигање, "јер могу да унесу милионе микропластике у нашу храну", у снимку који је од тада скупио више од пола милиона прегледа.
Микропластика су ситне пластичне честице, величине мање од пет милиметара и често невидљиве голим оком. Могу настати као резултат разградње веће пластике, али су такође присутне у одећи и кућним производима.
Према др Десаијевој, они су "ендокрини дисруптори" и "могу изазвати хормонску неравнотежу, проблеме са плодношћу, па чак и повећати ризик од рака".
- Ендокрини систем је мрежа жлезда и органа који се налазе у целом телу и одговоран је за регулисање низа телесних функција кроз ослобађање хормона, наводи Healthline.
Иначе, већина тигања је обложена тефлоном како би се спречило загоревање хране током пржења. Честице отпорне на топлоту које се користе за стварање нелепљивог слоја називају се Пер-и полифлуороване супстанце (ПФАС) - такође познате као "неразградиве хемикалије".
Једном када се прогутају, могу остати у вашем телу дуго времена, једини начин је да се полако избаце урином.
Истраживачи са Универзитета Јужне Калифорније су раније повезивали ове хемикалије које се могу наћи на лонцима, тигањима, кашикама и другим предметима за домаћинство, са уобичајеним раком јетре познатим као невирусни хепатоцелуларни карцином.
Др Десаји је додала да такође избегава да користи "керамичке тигање које су оштећени, јер имају слој алуминијума који може да уђе у нашу храну", када су изложени струготинама и огреботинама.
Керамичке посуде се обично сматрају сигурнијом алтернативом тигањама са непријањајућим слојем, јер не садрже ПФАС или било које метале.
С друге стране, посуде обложене керамиком су обично направљене од алуминијума са нелепљивим премазом на бази керамике.
- Ако ми је тигањ нелепљив или керамички тигањ изгребана или окрњен, обично га одмах избацим из употребе, рекла је она.
Чланак "УСА Today" iz 2020. тврди да, иако део алуминијума улази у храну када се кува у фолији или на алуминијумском посуђу, "није тачно да то изазива било какве здравствене последице код здравих одраслих особа".