Укључите их у исхрану: 6 здравих масних производа које треба да конзумирате
Није на одмет знати.
Када желимо смршати, прво се одричемо масти.
Спас за ваш стомак: Конзумирањем ових 5 природних сокова одмах ћете се ослободити затвора!
МУШКЕ КОНТРАЦЕПТИВНЕ ПИЛУЛЕ?! Да ли је јачи пол спреман да користи овако нешто?
Горка кафа, сладак живот: Ево зашто је горка домаћа кафа једина коју би требало да пијете
Али не знају сви да су масти потребне телу за правилно функционисање. Једноставно морате одабрати здраве. Погледајте изненађујуће производе који садрже здраву масноћу, коју вреди, па чак и треба јести.
Да ли сте знали да овсена каша садржи масти? Овас садржи до 7% масти. То је, наравно, здрава маст, највреднија и неопходна за правилно функционисање нашег тела због свог хемијског састава. Овас садржи есенцијалне масне киселине које тело не може произвести само.
Ове киселине спречавају стварање крвних угрушака и играју велику улогу у превенцији и лечењу атеросклерозе. Према најновијим научним истраживањима, олеинска киселина која се такође садржи у овсеним производима штити од рака.
Многи људи зову авокадо "суперхраном" - иако садрже пуно калорија. Главни састојак авокада су масти. Има их око 20-30%. Авокадо има много калорија, јер око 221 кцал у 100 грама, међутим, не треба се одрећи јела авокада, јер има многа драгоцена својства која унапређују здравље и може чак подржати људе на дијети за мршављење.
Масти које садржи углавном су незасићене масне киселине које снижавају холестерол у крви, смањују ризик од атеросклерозе и побољшавају метаболизам. И, шта више, заиста вам помажу у губитку килограма.
Посебни фитонутријенти садржани у авокаду помажу у снижавању крвног притиска и смањењу нивоа лошег холестерола. Поред тога, незасићене масне киселине садрже линолну и олеинску киселину. Ове киселине могу имати благотворан утицај на хидратацију коже и имуни систем.
Чоколада са високим садржајем какаа помаже у стимулацији производње допамина и серотонина и извор је здравих, биљних мононезасићених масних киселина, укључујући олеинска киселина. Садржај масти у чоколади је висок - 40 г тамне чоколаде са 85% садржаја какаа (од 4 до 7 коцкица) је скоро 227 кцал и 12 г засићених масти (што је 60% дневне норме).
Међутим, вреди га конзумирати у разумним количинама. Поред здравих биљних масти, чоколада садржи и низ антиоксиданата и минерала попут магнезијума, калцијума, калијума, као и витамина Б.
Једно јаје садржи око 10% масти, међутим, у саставу погодном за људе - удео здравих незасићених масних киселина у односу на засићене масти је 2:1 у јајету.
Што значи да се не морамо бојати високог холестерола - мононезасићене и полинезасићене масне киселине помажу у одржавању његове одговарајуће концентрације у крви и благотворно утичу на тело. Незасићене масне киселине додатно поспешују апсорпцију основних витамина и минерала у телу.
Оне су један од најбољих извора омега-3 на биљној бази (АЛА). Четвртина шоље семенки бундеве садржи готово половину препоручене дневне количине магнезијума, која између осталог учествује у неометаном функционисању срца утиче на стање костију и зуба, шири крвне судове, утиче на добро функционисање црева. Важно - семенке треба јести сирове.
Ораси су један од најневероватнијих прехрамбених производа. Пуни су влакана, хранљивих материја и здравих масти за срце. Не садрже шећер, већ само минималне количине угљених хидрата. Они спадају у најздравије грицкалице и неопходни су у свакодневној исхрани.
Одличан су извор незасићених масних киселина. Конзумирају се у умереним количинама као грицкалице, препоручује се током дијета за мршављење. Дневна порција може бити око 30г или „шака“. У погледу здравствених својстава ораси надмашују све остале орашасте плодове.
Садрже двоструко више антиоксиданата од било које друге орашасте плодове. Они су такође и једини ораси који садрже омега-3 масне киселине. Већ 3 ораха покривају дневну потражњу за овим киселинама.
Незасићене масти садржане у орасима, укључујући омега 3 и додавање фосфора и магнезијума, утичу на брзину преноса импулса у мозгу и повећавају број веза између неурона. Редовно конзумирање ораха помаже у спречавању срчаних болести, дијабетеса типа 2, па чак и неких врста карцинома.