НИЈЕ САМО ВОДА! Ове намирнице су веома важне када је реч о ХИДРАТАЦИЈИ, пуне су неопходних састојака
Конзумирајте их у току лета!
Када је температура висока поред исхране, која је веома битна, веома је битно да се редовно хидрирате. Осим воде, хидратацији организма доста доприноси воће и поврће.
Ево које намирнице су савршена допуна редовној хидратацији.
ЕВО КАКО ДА БУДЕТЕ ЛЕПЕ И ПО ВРУЋИНИ: Ово је пар модних трикова које свака жена треба да зна
Отвара се ЛАВЉА КАПИЈА, стиже ПУН МЕСЕЦ И РЕТРОГРАДНИ УРАН: Припремите се за АВГУСТ и веома значање догађаје
Лубенице
Омиљена летња посластица многих садржи чак 92 одсто воде. Иако спада у поврће, захваљујући великој количнини шећера више наликује воћу. Једна кришка садржи око 45 калорија. Осим воде, садржи и магнезијум, витамин А, Ц, Б6 као и Л-цитрулин, аминокиселину која помаже у смањењу болова у мишићима након тренинга.
Диње
Мирисна зелена или сочна жута диња- за коју год да се одлучите биће одличан избор Садржи преко 90 одсто воде, 3 пута више калијума од лубенице, каротеноиде, биљна влакна... Добра је за пробаву за снижавање крвног притиска, за регулисање шећера...
Краставци
Омиљени састојак летњих салата, крастсавац, садржи више од 90 одсто воде, као и солидну количину витамина Ц и А. Садрже калијум, стога их не би требало солити кухињском, тјх.натријумовом соли.
Зелена салата
Ово лиснато поврће садржи 96 одсто воде, витамине А и Ц, витамине Б групе, а од минерала има гвожђе, калцијум, цинк, бакар, магнезијум и фосфор. Осим тога, одличан је извор влакана.
Парадајз
Од пролеће до лета можемо уживати у сочним плодовима овог црвеног блага. Нискокалорићна је нармирница са више од 90 одсто воде. Садржи ликопен, моћан антиоксиданс који има важну улогу у брорби против малигних болести. Има и витамин Ц, Е, А минерале бакар и гвожђе… Штити срце и крвне судове.
Тиквице
Ово поврће садржи чак 94 одсто воде. Због тога имају мало калорија, око 20 кцал у једној порцији од 125 грама. Садрже доста влакана, витамин Ц (35% дневних потреба у једној порцији). Тиквице могу да се једу на много начина - као салата, да се похују, пеку у рерни, а могу да буду и алтернатива пасти, тј.да се од њих направе резанца.
Зелене паприке
Саџе 92 одсто воде. Осим тога, обилују витаминима и минералима, укључујући витамин Ц, витамин Б, тиамин, бета-каротен и фолну киселину. Најбоље је јеси их у свежем стању, као салату јер тако задржавају највише витамина.
Јагоде
Иако можда на први поглед не делује тако, јагоде су веома богате водом- преко 90 одсто. Здраве су јер су ризница антиоксиданата, као и витамина Ц.
Поморанџе
Ово сласно медитеранско воће садржи око 87 одсто воде, а значајан је и извор витамина Ц, Б1, Б9, калијума као и влакана.
Ананас
Још једно сочно воће које има висок проценат воде, он износи 87 одсто. Ананас је такође једна од намирница која је одличан извор витамина Ц, Б6, гвожђа, магнезијума, калцијума. Садржи ензим бромелин за који се верује да помаже при мршављењу и избацивању вишка воде из тела.