Ovo VOĆE spada među NAJZDRAVIJE, ima antioksidativno dejstvo, hidrira i prava je RIZNICA VITAMINA
Najveća koncentracija minerala u jednom plodu.
Grožđe je voće koje često treba konzumirati zbog njegovih svojstava i antioksidativnog dejstva. Ipak, zbog prevelikog udela šećera u njegovom sastavu ne preporučuje se svima.
KLJUČ ZA OPSTANAK BRAKA: Ovome pridajemo manje značaja a važnije je od s*ksa!
U telu se desi ČUDO AKO JEDETE SVAKI DAN DINJU: Evo da li je dobro da pojedete VIŠE OD JEDNE KRIŠKE DNEVNO
OPREZ SA LUBENICOM: Evo koje su POSLEDICE PRETERIVANJA u konzumaciji ovog voća
Puno je vitamina
Grožđe je bogat izvor vitamina K, vitamina C, vitamina B kompleksa i bakra, osim toga sadrži rastvoljiva i nerastvorljiva vlakna koja omogućavaju očuvanje zdravlja digestivnog trakta.
Najveća koncetracija minerala, vitamina i drugih nutrijenata nalazi se u kori i semenu grožđa i većina efekata na zdravlje dokazana je upravo korišćenjem ektrakta iz semena. Središnji deo grožđa ne sadrži više od 6% antioksidanata kao što je rezveratrol.
Antioksidativna aktivnost
Najveći deo polifenola u grožđu su flavonoidi, poznato je da ova jedinjenja osvaruju snažnu antioksidativnu aktivnost kod ljudi. Antioksidansi efikasno smanjuju štetna dejstva slobodnih radikala koji nastaju tokom oksidativnog stresa. Slobodni radikali kradu elektrone drugim jedinjenjima u ćeliji, to remeti njihovu strukturu i funkciju i može biti uzrok velikog broja bolesti.
Od jedinjenja visokom antioksidativnom aktivnošću u grožđu spadaju i vitamin C, mangan, beta-karoten, kvercetin, lutein, likopen i rezveratrol. Za rezveratrol postoje oprečni podaci, iako je dokazano da ostvaruje snažnu antioksidativnu aktivnost in vitro, određene studije su pokazale da tokom procesa varenja gubi tu funkciju.
Uticaj grožđa na kardiovaskularni sistem
Postoji više razloga zašto je grožđe dobro za očuvanje vašeg srca i krvnih sudova. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma može uticati na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Povećanim unosom kalijuma povećava se eliminacija natrijuma i vode što smanjuje cirkulatorni volumen i utiče na smanjenje krvnog pritiska. Smanjen unos kalijuma u ishrani povezan je sa povećanim rizikom od hipertenzije, srčanih bolesti i nastanka infarkta miokarda.
Još jedan efekat je smanjenje apsorpcije holesterola iz hrane. Na taj način grožđe utiče na lipidni status i sprečava nastanak arteroskleroze. Pokazano je da Mediteranska ishrana koja je bogata rezveratrolom efikasno utiče na smanjenje holesterola.
Može uticati na regulaciju nivoa šećera
Grožđe sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u jednoj šolji što može zabrinuti osobe koje imaju problem sa regulacijom nivoa glukoze u krvi. Ipak, pokazano je da grožđe ima nizak glikemijski indeks. Niska vrednost glikemijskog indeksa (53) znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Osim navedenog, pokazano je da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.