Ово ВОЋЕ спада међу НАЈЗДРАВИЈЕ, има антиоксидативно дејство, хидрира и права је РИЗНИЦА ВИТАМИНА
Највећа концентрација минерала у једном плоду.
Грожђе је воће које често треба конзумирати због његових својстава и антиоксидативног дејства. Ипак, због превеликог удела шећера у његовом саставу не препоручује се свима.
КЉУЧ ЗА ОПСТАНАК БРАКА: Овоме придајемо мање значаја а важније је од с*кса!
У телу се деси ЧУДО АКО ЈЕДЕТЕ СВАКИ ДАН ДИЊУ: Ево да ли је добро да поједете ВИШЕ ОД ЈЕДНЕ КРИШКЕ ДНЕВНО
ОПРЕЗ СА ЛУБЕНИЦОМ: Ево које су ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕТЕРИВАЊА у конзумацији овог воћа
Пуно је витамина
Грожђе је богат извор витамина К, витамина Ц, витамина Б комплекса и бакра, осим тога садржи раствољива и нерастворљива влакна која омогућавају очување здравља дигестивног тракта.
Највећа концетрација минерала, витамина и других нутријената налази се у кори и семену грожђа и већина ефеката на здравље доказана је управо коришћењем ектракта из семена. Средишњи део грожђа не садржи више од 6% антиоксиданата као што је резвератрол.
Антиоксидативна активност
Највећи део полифенола у грожђу су флавоноиди, познато је да ова једињења осварују снажну антиоксидативну активност код људи. Антиоксиданси ефикасно смањују штетна дејства слободних радикала који настају током оксидативног стреса. Слободни радикали краду електроне другим једињењима у ћелији, то ремети њихову структуру и функцију и може бити узрок великог броја болести.
Од једињења високом антиоксидативном активношћу у грожђу спадају и витамин Ц, манган, бета-каротен, кверцетин, лутеин, ликопен и резвератрол. За резвератрол постоје опречни подаци, иако је доказано да остварује снажну антиоксидативну активност ин витро, одређене студије су показале да током процеса варења губи ту функцију.
Утицај грожђа на кардиоваскуларни систем
Постоји више разлога зашто је грожђе добро за очување вашег срца и крвних судова. Захваљујући високом садржају калијума може утицати на смањење повишеног крвног притиска. Повећаним уносом калијума повећава се елиминација натријума и воде што смањује циркулаторни волумен и утиче на смањење крвног притиска. Смањен унос калијума у исхрани повезан је са повећаним ризиком од хипертензије, срчаних болести и настанка инфаркта миокарда.
Још један ефекат је смањење апсорпције холестерола из хране. На тај начин грожђе утиче на липидни статус и спречава настанак артеросклерозе. Показано је да Медитеранска исхрана која је богата резвератролом ефикасно утиче на смањење холестерола.
Може утицати на регулацију нивоа шећера
Грожђе садржи око 20 грама простих угљених хидрата у једној шољи што може забринути особе које имају проблем са регулацијом нивоа глукозе у крви. Ипак, показано је да грожђе има низак гликемијски индекс. Ниска вредност гликемијског индекса (53) значи да се ниво глукозе у крви постепено повећава што омогућава добру регулацију његове концетрације. Осим наведеног, показано је да грожђе садржи једињења која смањују ниво шећера у крви.