JEŠĆE GA I ONI KOJI GA NE VOLE NA OVAJ NAČIN: Beli luk je IZVOR ZDRAVLJA, a najjači je kad se spremi ovako
O zdravstvenim benefitima belog luka mnogo se zna, ali je sada Branka Mirković, naša poznata nutricionistkinja u svom gostovanju na TV Prva otkila još neke trikove nakon kojih ćete iz ove namirnice izvući najbolje.
- Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo - rekla je ona.
Tako pripremljen beli luk svako možete da jede, neće smetati želucu - kaže Branka Mirković i dodaje:
- Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu”.
Na pitanje da li je sirovi beli luk zdraviji u onosu na termičku obradu i da li zbog nje gubi svojstva, nutricionistkinja kaže:
- Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno - rekla je ona i dodaje da beli luk smeju da jedu čak i one osobe koje imaju nizak krvni pritisak:
- Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede - dodala je i napomenula da je pire od belog luka veoma zdrav.