ЈЕШЋЕ ГА И ОНИ КОЈИ ГА НЕ ВОЛЕ НА ОВАЈ НАЧИН: Бели лук је ИЗВОР ЗДРАВЉА, а најјачи је кад се спреми овако
О здравственим бенефитима белог лука много се зна, али је сада Бранка Мирковић, наша позната нутриционисткиња у свом гостовању на ТВ Прва откила још неке трикове након којих ћете из ове намирнице извући најбоље.
- Не бацајте љуске, оне имају вредност за респираторне органе и угрушке. Ако желите бели лук да ставите у неко јело или супу, згњечите га са све љуском и убаците га. Или цео лук са кором испеците у рерни, истисните га као пасту, то је све хранљиво - рекла је она.
Тако припремљен бели лук свако можете да једе, неће сметати желуцу - каже Бранка Мирковић и додаје:
- Ово се односи и на црни, и на бели лук. Црни узмите неољуштен, избоцкајте га виљушком и скувајте у супи, добићете супу од луковине. Одличан је за имунитет, и то не да једете бели лук као чен, него сецкајте и додајте у храну. Цела Француска и Италија миришу на бели лук, никоме то не смета. Обично људи нарендају бели лук у уље, па мало лимуна и онда то користе на кашичицу, али боље је уносити га уз храну”.
На питање да ли је сирови бели лук здравији у оносу на термичку обраду и да ли због ње губи својства, нутриционисткиња каже:
- Не, он неће изгубити својства, али многим људима смета бели лук када је свеж. Овако обрађен може свако да га једе. У нашој кухињи постоје печене паприке и друге салате, додајте га у храну слободно - рекла је она и додаје да бели лук смеју да једу чак и оне особе које имају низак крвни притисак:
- Ако вас мучи притисак, посолите га мало, попијте воду и притисак ће се подићи. Код варења смета само зелени део који се налази у срцу чена, засеците га и извадите то зелено перце, онда може свако да га једе - додала је и напоменула да је пире од белог лука веома здрав.