OPREZ! To što neko NEMA SIMPTOME, ne znači da ne može da prenese KORONAVIRUS, naučnici UPOZORAVAJU na ovo!
Evo o čemu se radi!
Naučnici su za potrebe studije, objavljene u stručnom časopisu "The Journal of the American Medical Association", svrstali su potencijalne prenosioce korona virusa u tri grupe: simptomatske, presimptomatske (oni koji još nemaju simptome, ali će ih razviti) i asimptomatske.
VIZIR NE ŠTITI OD VIRUSA! Nakon ovih INFORMACIJA, potražićeš DRUGI VID ZAŠTITE!
Uvereni ste da ne živite SEDELAČKI NAČIN ŽIVOTA? Pročitajte ovo i proverite
Peti dan većina ljudi razvije simptome
Potom su napravili model o tome koliko će koja grupa širiti korona virus polazeći od dana kad su ljudi najzarazniji. Kao baznu vrednost odredili su peti dan od izloženosti korona virusu jer je utvrđeno da je to prosek trajanja inkubacije. To je vreme kad većina ljudi razvije simptome.
U model su prvobitno ugrađene pretpostavke po kojima je 30 odsto zaraženih asimptomatsko i po kojima je njihova količina zaraznosti nešto manja u poređenju s onima koji pokazuju ili će razviti simptome.
Na tim pretpostavkama rezultati su pokazali da su samo asimptomatski ljudi odgovorni za 24 odsto zaraza. Osim toga, naučnici su napravili scenarije po kojima je vrhunac zaraznosti treći, četvrti, šesti i sedmi dan, u kojima su podizali i spuštali procenat asimptomatskih ljudi, kao i njihovu stopu zaraznosti u odnosu na ostale grupe.
U velikoj većini tih scenarija pokazalo se da ljudi bez simptoma (asimptomatski i presimptomatski) prenose najmanje 50 odsto novih zaraza.
Razmere transmisije očigledno su bile preko 50 odsto, nezavisno od širokog spektra baznih vrednosti.
Čak i u najkonzervativnijoj proceni, u kojoj je vrhunac zaraze sedmi dan nakon izloženosti virusu, a asimptomatski pacijenti uzrokuju 0 odsto zaraza, oni presimptomatski svejedno su uzrokovali četvrtinu novih.
Batler i njegovi saradnici istovremeno upozoravaju na to da njihovi modeli verovatno potcenjuju stvaran procenat širenja u kom učestvuju ljudi bez simptoma, pošto su stope računali kao da se svi slobodno kreću kuda žele. Međutim, u stvarnosti se na ulazu u mnoge restorane i ostale objekte meri temperatura da bi se onemogućio ulazak ljudima sa simptomima.